EO en War Child brengen drieluik Laat oorlog geen generaties duren
woensdag 12 april 2023

EO en War Child brengen drieluik Laat oorlog geen generaties duren

In het nieuwe drieluik Laat oorlog geen generaties duren gaat journalist en programmamaker Hanneke Groenteman in gesprek met ouders en hun kinderen over de vraag of oorlogstrauma’s van generatie op generatie worden doorgegeven.

Ze spreekt met Boudewijn de Groot en zijn dochter Caya, Debby Petter en haar dochter Sterre en met de Afghaanse activiste Kamela Hamidy en haar dochter Morvarid. Het drieluik is een samenwerking van de EO en War Child. Laat oorlog geen generaties duren is te zien op 23 en 30 april en op 7 mei om 22.40 uur bij de EO op NPO 2.

Oorlog kruipt onder je huid. En kan je een leven lang achtervolgen als je het niet op tijd verwerkt. Je kunt het overdragen op je kinderen zonder het te beseffen. Op welke manier hebben de oorlogservaringen van de ouders hun kinderen beïnvloed? En bestaat het gevaar dat die kinderen bepaalde traumatische ervaringen ook weer doorgeven aan de volgende generatie?

Zwijgen
Hanneke Groenteman over het drieluik: “Ik moest als Joods meisje onderduiken. Na de oorlog werd daar altijd over gezwegen. Ik heb hier lang last van gehad. Het heeft mij getekend, maar ook mijn zoon en misschien ook wel mijn kleinkinderen.”

Zanger en songwriter Boudewijn de Groot herkent dat: geboren in een Jappenkamp en met de gruwel van de oorlog altijd zwijgend aan de keukentafel. “Mijn vader heeft het Jappenkamp overleefd, maar mijn moeder is in het laatste oorlogsjaar in het kamp overleden. Hij sprak sinds haar dood nooit meer over haar of over het verleden”, vertelt De Groot. “Mijn vader leefde na de oorlog voor zichzelf en was niet in staat liefde of warmte te geven. Het gemis van mijn moeder blijft mij altijd bezighouden.” In hoeverre heeft dit Boudewijn de Groot gevormd? En welke weerslag heeft zijn verleden op zijn dochter Caya gehad?

War Child zet zich al jaren in voor psychosociale steun aan kinderen die met oorlog te maken hebben, zowel oude als recentere oorlogen. War Child helpt kinderen in 14 landen om traumatische ervaringen een plek te geven, zodat kinderen weer zelfvertrouwen krijgen en zo stabiel mogelijk verder kunnen leven.

Bron: EO/BM
Foto: Boudewijn de Groot en dochter Caya

Bericht delen