VPRO zendt muziekdocumentaires niet uit na beschuldiging van wangedrag
dinsdag 8 februari 2022

VPRO zendt muziekdocumentaires niet uit na beschuldiging van wangedrag

De VPRO heeft de achtdelige serie Villa da Musica voor NPO 2 Extra teruggetrokken. De serie blikt terug op de muziekdocumentaires die de VPRO in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw maakte. Het besluit van de VPRO volgt op een tweet over grensoverschrijdend gedrag in de periode waarin de documentaires werden gedraaid.

De tweet werd verstuurd door de toenmalig redacteur/presentator Minou op den Velde. In de tweet geeft zij aan het ongepast te vinden dat 3voor12 de komende weken het werk eert van een man die zijn positie als leidinggevende in die periode bij de VPRO misbruikte. De VPRO is met beiden in gesprek gegaan en heeft daarop besloten de serie niet uit te zenden, mede omdat de desbetreffende eindredacteur (Bram van Splunteren, red.) een prominente rol in de nieuwe serie heeft.

De VPRO betreurt het dat in het verleden ook bij de omroep zelf sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag en dat betrokkenen daar nog steeds last van kunnen ondervinden. Naar aanleiding van de huidige discussie over grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bekijkt de VPRO of de bestaande gedragscode en protocollen voldoende houvast geven om een veilige werksituatie te borgen. De omroep meldt: ‘We stellen alles in het werk om ongepast gedrag te voorkomen en bespreekbaar te maken, ook als dit gedrag in het verleden heeft plaatsgevonden.’

Bron: VPRO/BM

Bericht delen