RTL en Trouw krijgen Tegel voor onderzoek naar misstanden Belastingdienst
dinsdag 2 juni 2020

RTL en Trouw krijgen Tegel voor onderzoek naar misstanden Belastingdienst

Pieter Klein (RTL Nieuws, foto) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) hebben maandag een Tegel gewonnen voor hun onderzoek naar misstanden bij de Belastingdienst.

De twee werden beloond in de categorie Onderzoek. “Het blootleggen van de misstanden bij de Belastingdienst is uitgegroeid tot een unieke journalistieke operatie”, reageert Ilse Openneer, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws.

“Een jaar geleden kwamen Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis met hun eerste verhaal in dit dossier, en ook nu nog leveren ze fantastisch werk door keer op keer met nieuwe onthullingen te komen. Het belangrijkste is dat alle gedupeerden uiteindelijk recht wordt gedaan.”

Klein en Kleinnijenhuis onthulden dat de Belastingdienst harde doelstellingen hanteerde bij het terugvorderen van toeslagen om elk jaar een ‘minimale opbrengst’ te halen. Duizenden mensen werden daarbij onterecht als fraudeurs aangemerkt. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel trad af vanwege de affaire. Het ministerie deed vorige week aangifte tegen de Belastingdienst. ‘Dit onderzoek vertaalt abstracte informatie op zeer indrukwekkende wijze naar menselijke verhalen’, staat in het juryrapport van De Tegel.

In de categorie Achtergrond wonnen NRC-redacteuren Clara van de Wiel en Hugo Logtenberg een Tegel voor hun verhaal over een hoogleraar die moest vertrekken bij de Universiteit van Amsterdam na grensoverschrijdend gedrag.

In totaal worden er dertien Tegels uitgereikt. De overige elf winnaars worden op 8 juni bekendgemaakt tijdens een live-uitzending vanuit de Bibliotheek Den Haag. De livestream is te volgen vanaf 16.30 uur via de site van De Tegel.

De Tegel is een journalistieke prijs die sinds 2006 jaarlijks wordt uitgereikt en is een erkenning van en eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistiek.

Bron: NOS/Nu.nl/BM

Bericht delen