Kennissessie #Hierniet – Waar trek jij de grens?
woensdag 25 oktober 2023

Kennissessie #Hierniet – Waar trek jij de grens?

Haatspraak, scheldpartijen, ongepaste humor, desinformatie, cyberpesten… In de online wereld lijken er soms geen grenzen te bestaan. Niet voor niets vindt 70% van de Nederlanders dat we online beter met elkaar om moeten gaan.

Het kan anders. En daarom is het tijd voor actie! De Week van de Mediawijsheid draait dit jaar om het stellen van online grenzen. Met het #hierniet-initiatief roept Netwerk Mediawijsheid organisaties op om zich hard te maken voor een socialere online wereld. Daarom vindt op 1 november de online Kennissessie #Hierniet – Waar trek jij de grens? plaats.

De Kennissessie is te volgen van 10.00 – 12.00 uur, via Zoom (inloop vanaf 9.50 uur). Deze gratis sessie is bedoeld voor professionals uit het netwerk die extra kennis en handvatten zoeken om binnen hun organisatie werk te maken van online sociaal gedrag – denk aan buurtwerk, bibliotheken, scholen, mediamakers, gemeenten, kunst & cultuur et cetera. Aanmelden is mogelijk via deze pagina.

Over het programma
Tijdens deze sessie nemen experts en voorlopers uit het veld je mee in de zoektocht naar die grenzen. We presenteren de eerste inzichten uit nieuw onderzoek dat in het kader van de campagne is uitgevoerd, naar hoe Nederlanders online grenzen ervaren en daarmee omgaan. Van sommig gedrag zeggen we allemaal dat het een grens overgaat, maar vaak genoeg is de grens onduidelijk. Wie mag die grenzen bepalen, en hoe doe je dat eigenlijk?

Naast de nieuwste kennis komen er praktische voorbeelden en tips aan bod om in jouw praktijk met het thema aan de slag te gaan. Wat kunnen we doen om online normen te verbeteren? Hoe kun je zelf een rol pakken in het modereren van online kanalen? En hoe vergroot je de mediawijsheid en het morele kompas van mediagebruikers?

Moderator Leila Prnjavorac gaat in gesprek met onder anderen:

Renze Tjoelker, onderzoeker naar de digitale samenleving bij Hogeschool Saxion en ontwikkelaar van het Digitaal Moreel Kompas. Hij vertelt over hoe de online wereld ons gedrag kan beïnvloeden en hoe je in gesprek kunt over online normen en waarden om online omgangsvormen te verbeteren.

Elsbeth Reitzema, senior programmamedewerker Seksuele Vorming & Luc Lauwers, manager nationale programma’s bij Rutgers, expertisecentrum seksualiteit. Zij vertellen over hun ervaring met online haatcampagnes en het belang van online weerbaarheid op gebied van seksualiteit.

Maaike Drok, programmateam Netwerk Mediawijsheid. Zij presenteert de eerste inzichten uit het onderzoek dat in het kader van de Week van de Mediawijsheid is uitgevoerd. Wanneer ervaren mensen in Nederland iets als grensoverschrijdend? En hoe reageren we daarop?

Zhyna Giraud, senior hulplijnmedewerker bij Helpwanted vertelt over haar ervaring met meldingen over grensoverschrijdend gedrag en deelt advies om daarmee om te gaan.

Spoken word-artiest Séun Steenken verzorgt de opening en intermezzo. Hij is daarnaast student en zet zich op diverse manieren in voor de maatschappij, bijvoorbeeld als lid van de Maatschappelijk Inspiratieraad van de NCDR.

Bron: Netwerk Mediawijsheid/BM

Bericht delen