Grensoverschrijdend gedrag speelt breed bij publieke omroep
donderdag 1 februari 2024

Grensoverschrijdend gedrag speelt breed bij publieke omroep

Grensoverschrijdend gedrag speelt breed bij de landelijke publieke omroep. Signalen hierover zijn niet voldoende professioneel en doortastend opgepakt door de omroepen en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Dat blijkt uit het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen, dat is gepresenteerd in het Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum. In een vragenlijst gaven drie van de vier respondenten aan dat ze het afgelopen jaar te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag, “als doelwit of getuige”. Dat komt neer op 1484 medewerkers.

Verbaal geweld
Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag die uit het rapport naar voren komen zijn roddelen, belachelijk maken, het schenden van vertrouwelijkheid, verbaal geweld en verbale intimidatie van vrouwelijke collega’s. De commissie zegt geschrokken te zijn van de ernst van de gedragingen en het aantal mensen dat daarmee in aanraking is gekomen.

Het rapport heeft als titel ‘Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan. De zoekgemaakte verantwoordelijkheid’. De commissie onderzocht de werkcultuur bij de publieke omroep onder leiding van oud-minister Martin van Rijn. Er is niet gekeken naar de werkcultuur bij commerciële omroepen, zoals RTL en SBS.

DWDD en NOS Sport

Aanleiding voor het onderzoek naar de werkomstandigheden bij de NPO was berichtgeving in de Volkskrant over misstanden bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD). De krant sprak daarvoor met tientallen oud-medewerkers. Zij spraken van een angstcultuur en extreme woede-uitbarstingen van presentator Matthijs van Nieuwkerk en enkele eindredacteuren.

Ook bij NOS Sport was sprake van een onveilige werkcultuur, bleek een aantal maanden later uit een nieuwe publicatie van de Volkskrant. In meldingen van werknemers en oud-medewerkers ging het met name over vrouwonvriendelijk gedrag, van onder meer presentatoren. Uiteindelijk werd bij de hele NOS de werkcultuur onder de loep genomen. Het rapport daarover verscheen afgelopen november.

Aanbevelingen
Naar aanleiding van het onderzoek heeft de commissie vijftien aanbevelingen gedaan voor een veilige werkomgeving
– Maak verantwoordelijkheden duidelijk
– Vertoon voorbeeldgedrag
– Begeleid presentatoren – en bescherm hen tegen zichzelf
– Investeer in medewerkers
– Staar je niet blind op de gemiddelde werktevredenheid
– Versterk de P&O functie
– Kijk niet weg en spreek elkaar aan
– Laat zien wat je aan gedrag doet
– Zorg dat melden loont
– Kijk naar patronen, dus voorbij incidenten
– Verbreed het perspectief van bestuurders
– Versterk het toezicht en verbind daar consequenties aan
– Geef de NPO een verbindende rol
– Houd concurrentie en samenwerking met elkaar in balans
– Onderzoek de rol en geldstromen van productiehuizen

Bron: NOS/BM

Bericht delen