EO-programma Het land van Jan en Alleman gemaakt door Geertjan Lassche
Voor het eerst komt film- en documentairemaker Geertjan Lassche achter de camera vandaan. Zijn nieuwe EO-programma Het land van Jan en Alleman is een autobiografische zoektocht naar diversiteit in de regio.
Het land van Jan en Alleman is vanaf woensdag 15 november om 22.35 uur te zien bij de EO op NPO 2. Lassche gaat als interviewer op pad om stereotypes en vooroordelen te doorbreken. Zo wil hij voorbij aan de hokjes en vakjes waarin regiobewoners vaak geplaatst worden, of waarin regiobewoners de Randstad plaatsen. Hij begint aan keukentafels, in schuren en woonkamers in zijn eigen regio: ‘het oosten’.
Het land van Jan en Alleman introduceert een nieuw soort multiculturele diversiteit, de geografische diversiteit. Daarvoor onderzoekt maker Geertjan Lassche culturen, streken en tradities. Hij begint zijn reis in ‘het oosten’, de regio waar niet alleen zijn eigen wieg stond, maar waar ook de twee meest besproken politici van dit moment wonen, Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas. In de eerste aflevering van het nieuwe EO-programma spreekt Lassche vijf totaal verschillende personen. Wat maakt voor hen de regio uniek en waarin zijn ze gelijk, wat onderscheidt hen van ‘het westen’, wat gaan ze stemmen en waarom?
De vijf geportretteerden in het programma zijn dialectzanger Hendrik Jan Bökkers, een geëmigreerde boerin met heimwee, een ex-docent die vastliep in het systeem, een orthodox-christelijke timmerman en een Marokkaanse jongerenwerker. Door aandachtiger naar het vijftal te kijken, blijkt dat stereotypen niet kloppen en alles veel diverser is dan het lijkt.
Lang leve de geografische diversiteit
Geertjan Lassche over Het land van Jan en Alleman: “Al 20 jaar film ik in alle hoeken en gaten van Nederland en daarbuiten. Afgelopen jaren is veelvuldig in de media gesuggereerd dat er een kloof is tussen stad en platteland, tussen Randstad en de regio. Ik geloof daar niet in. Misschien is er een kloofje, maar de echte verschillen zitten tussen sociale klassen. Bovenal is Nederland een lappendeken van culturen, streken en tradities. We zijn ook geografisch heel divers. Stereotypes en vooroordelen zijn makkelijk voor mensen met belangen om die te laten zien. Voor mij als filmmaker is het verhaal veel complexer. Niets is wat het lijkt. Dat wil ik laten zien met deze serie. Lange leve de geografische diversiteit van Nederland!”
Bron: EO/BM