Eerste verkiezingsdebat RTL met Yeşilgöz, Omtzigt en Timmermans
donderdag 26 oktober 2023

Eerste verkiezingsdebat RTL met Yeşilgöz, Omtzigt en Timmermans

Het eerste grote RTL-verkiezingsdebat op 5 november is met drie deelnemers: Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA).

RTL Nieuws heeft de deelnemers uitgenodigd op basis van de meest recente Peilingwijzer en de drie deelnemers hebben inmiddels toegezegd aanwezig te zijn.

Het debat begint om 21.30 uur en komt live vanuit debatcentrum Felix Meritis in Amsterdam. Onder leiding van presentatoren Daphne Lammers en Fons Lambie gaan de drie kopstukken in debat over verschillende thema’s zoals klimaat, migratie, bestaanszekerheid en leiderschap. Ook kunnen de lijsttrekkers elkaar uitdagen voor een een-op-een-debat.

Keuze
“Omdat het politieke landschap bij deze verkiezingen zo sterk is veranderd, hebben we als RTL Nieuws besloten op basis van de Peilingwijzer te bepalen wie de gasten zullen zijn voor de twee debatten die we organiseren”, zegt Ilse Openneer, hoofdredacteur van RTL Nieuws. Op 12 november is het tweede tv-debat bij RTL.

“De twee debatten zijn verschillend van opzet. Het eerste debat op 5 november is een hoofdrolspelersdebat tussen de lijsttrekkers van de partijen die de grootste kans hebben het voortouw te krijgen bij de komende formatie. Op 12 november hebben we ervoor gekozen een groter gezelschap lijsttrekkers uit te nodigen, 6 of 7, om de zorgen en vragen van leden van ons RTL Nieuwspanel te beantwoorden en zo een gesprek tussen kiezers en lijsttrekkers op gang te brengen”, aldus Openneer.

12 november: meer deelnemers
Een week na 5 november, op zondag 12 november, wordt het tweede grote debat gehouden. Daarin zullen Renze Klamer, Meike de Jong en Frits Wester in gesprek gaan met zes lijsttrekkers. Dit zijn de lijsttrekkers van de zes grootste partijen volgens de Peilingwijzer op 1 november, afhankelijk van die peilingen kan daar nog een zevende partij bij komen.

Volg de verkiezingen bij RTL
Naast deze twee grote debatten is er de week vóór de verkiezingen elke avond een lijsttrekker te gast bij de talkshow BEAU. Op de dag van de verkiezingen op 22 november doet RTL Nieuws de hele dag live verslag vanuit het land.

Uitslagenavond
’s Avonds is er dan vanaf 20.30 uur live RTL de Verkiezingen: de Uitslagenavond, gepresenteerd door Daphne Lammers en Beau van Erven Dorens. Ook Fons Lambie schuift dan aan voor een eerste duiding van de uitslagen.

De dag na de verkiezingen, op 23 november, wordt het in de vroege ochtend gevolgd door RTL de Verkiezingen: de Uitslagenochtend met Carien ten Have, Robbie Kammeijer en Frits Wester.

RTL Ontbijtnieuws
Vanaf dinsdag 7 november staan tien uitzendingen van het RTL Ontbijtnieuws elke ochtend in het teken van de verkiezingen. Robbie Kammeijer en Frits Wester bespreken in de studio de campagne en elke ochtend wordt een andere lijsttrekker op locatie geïnterviewd door politiek verslaggevers Floor Bremer, Marieke van de Zilver en Roel Schreinemachers.

Bron: RTL Nieuws
Foto: RTL

Bericht delen