dinsdag 16 januari 2018

‘Draadloze microfoons binnenkort onbruikbaar’

De tv-industrie maakt zich ernstige zorgen over het toekomstig gebruik van draadloze microfoons. Draadloze apparatuur is niet meer weg te denken in de audiovisuele- en cultuursector maar ook op scholen, sportclubs en in kerken. Een overgroot deel van de draadloze microfoons in ons land zullen binnenkort niet of nauwelijks meer werken en een oplossing is er nog niet.

Bij de bepaling van de 4G frequenties door de overheid is een groot deel van de bandbreedte die van oudsher wordt gebruikt door de televisie- en entertainmentindustrie afgepakt. Deze ‘vrijgemaakte’ 4G frequenties werden eind 2012 voor een recordbedrag van 3,8 miljard euro geveild. Een flinke meevaller voor de schatkist, er was op 0,5 tot 2,5 miljard euro gerekend.

De overheid heeft nog geen goede oplossing gevonden voor het gebruik van draadloze microfoons. Eenvoudig gezegd: deze werken straks niet meer. De door de overheid aangeboden bandbreedte blijkt echter niet geschikt en is bovendien in elk land anders. Iets wat ‘Brussel’ inmiddels ook erkend heeft.

Brussel en nationale overheden wijzen nu naar elkaar voor de oplossing van dit probleem, waardoor elk land zijn eigen frequenties beschikbaar moet stellen voor televisie en evenementen. Mogelijk is vanwege frequentieverschillen hierdoor in Nederland en Europa op elke plaats een andere microfoon nodig. Hierdoor wordt het voor landelijke en regionale omroepen onbetaalbaar om met eigen apparatuur programma’s te maken.

De Vereniging Facilitaire Sectie AFN heeft, samen met bijna alle Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen en facilitaire bedrijven, een aangetekende brief gestuurd naar Eurocommissaris Kroes waarin zij aandringen op een goede en haalbare Europese oplossing, voordat er enig besluit wordt genomen over de indeling van het Europese spectrum. AFN meent dat een compensatiefonds nodig zal zijn om in elk geval de kosten van afschrijving en derving van inkomsten goed te maken. De miljardenmeevaller uit de frequentieveiling moet dit mogelijk kunnen maken.

Bron:  Vereniging Facilitaire Sectie AFN/Broadcast Magazine

Bericht delen