World of Jazz: nieuwe Nederlandse zender voor jazz en wereldmuziek
zondag 1 oktober 2023

World of Jazz: nieuwe Nederlandse zender voor jazz en wereldmuziek

De Concertzender heeft het ambitieuze plan opgevat om begin 2024 een volwaardige jazz- en wereldmuziekzender te beginnen met de naam World of Jazz. Hier is 24 uur per dag de beste jazz en wereldmuziek te horen.

Deze nieuwe zender biedt ook een podium voor jonge musici, door concertopnamen uit heel Nederland uit te zenden. World of Jazz gaat hierbij nauw samenwerken met de Nederlandse jazz- en wereldmuzieksector: musici, podia, festivals en conservatoria.

Nederland heeft een bloeiende jazzscene die een plek op de radio verdient. Jazz- en muziekliefhebbers smachten al jaren naar meer jazzmuziek op de radio. De muziekwereld vroeg er recent om tijdens een demonstratie in Den Haag.

Sponsoren en crowdfunding
Om deze zender te realiseren roept de Concertzender de financiële hulp in van alle jazz- en wereldmuziekliefhebbers. Zo is er momenteel een Vriendenwervingsactie opgezet via Concertzender.nl. Binnenkort start ook een crowdfunding-actie op Voordekunst.nl. Daarnaast praat de zender met de NPO over samenwerking en hoopt op steun uit politiek Den Haag.

Het budget is onder andere nodig voor de technische implementatie, nieuwe muziekprogrammering en de continuïteit. Ook is er de ambitie om World of Jazz een plek op DAB+ te geven. De programmamakers van de Concertzender zijn onbezoldigde professionals, allen gepassioneerde kenners en specialisten in alle mogelijke genres.

Programmering
De programmering van World of Jazz geeft overdag een mix van non-stop jazz en wereldmuziek: van New Orleans tot nu, van Tango tot Mambo, van smooth tot impro, van Afrikaanse jazz tot Latin. ’s Middags duikt de zender in de archieven: de samenwerkingsverbanden tussen de Concertzender en het Nederlands Jazz Archief, North Sea, omroepen als VPRO, NTR en Wereldomroep moeten ertoe leiden dat de rijke archieven geëxploiteerd kunnen worden.

Daarnaast is er in plaats voor verdieping en actualiteit met interviews, recente concertopnamen, nieuwe releases, nieuws over festivals, ontwikkelingen in de wereld van de jazz en de wereldmuziek. De focus ligt hierbij op jazz en wereldmuziek uit Nederland, jong talent, hedendaagse stromingen binnen de jazz en wereldmuziek, concertopnamen van alle Nederlandse podia. En er zal live muziek klinken in de studio, afgewisseld met interviews.

Concertzender
De World of Jazz-zender wordt de tweede zender van de Concertzender. De Concertzender is de zender waar klassiek, jazz en wereldmuziek een podium heeft en muziek te horen is voor liefhebbers die je bij de overige stations niet hoort. Een aantal jazzprogramma’s waar bij de NPO geen ruimte voor was, zendt de Concertzender nu uit, zoals Co Live!, het programma van Co de Kloet.

Bron: Concertzender/BM
Foto: Studio Concertzender

Bericht delen