Moord op IKON-journalisten in El Salvador opnieuw onderzocht
woensdag 17 januari 2018

Moord op IKON-journalisten in El Salvador opnieuw onderzocht

Het onderzoek naar de moord op vier televisiejournalisten van de IKON in El Salvador wordt mogelijk begin volgend jaar concreet doorgezet. Koos Koster, Hans ter Laag, Jan Kuiper en Joop Willemsen werden op 12 maart 1982, op weg naar gebied in handen van de de guerillabeweging FMLN, vermoord door het Salvadoraanse leger. In 1993 bevestigde een waarheidscommissie van de Verenigde Naties dat het Salvadoraanse leger de vier met opzet heeft doodgeschoten. Maar of de regering van het land hiervoor opdracht heeft gegeven bleef destijds onduidelijk.

In El Salvador is in 2016 de amnestiewet ingetrokken die al die tijd de vervolging van misdaden tijdens de burgeroorlog in het land (1980-1992) heeft geblokkeerd. In augustus van dit jaar is het onderzoek naar de moorden al administratief heropend. Twee Salvadoraanse mensenrechtenorganisaties dringen nu bij de Salvadoraanse justitie aan op het concreet uitvoeren van het onderzoek en daaruit voortvloeiende vervolging, met steun van de Nederlandse ambassade en Free Press Unlimited.

Directeur Leon Willems van Free Press Unlimited: “We zijn blij met het initiatief van de organisaties die wij steunen in El Salvador. De moord op de journalisten heeft zowel in El Salvador als in Nederland diepe wonden geslagen. Door het ontbreken van vervolging en berechting van deze daders, leek er carte blanche te worden gegeven aan de intimidaties, geweld en moord op journalisten in de hele regio. Dit is een aanslag op onafhankelijke en betrouwbare informatie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Vervolging en berechting van de daders en opdrachtgevers in El Salvador kan een teken van hoop zijn op een einde aan de straffeloosheid bij het vermoorden van journalisten.”

In Latijns-Amerika zijn sinds de dood van de IKON-journalisten honderden journalisten vermoord. In minder dan tien procent van de gevallen komt het tot vervolging en berechting van de daders. Volgens Oscar Lopez van Fundación Comunicándonos is er grote kans dat een aantal geruchtmakende zaken, waaronder die van de moorden op aartsbisschop Romero en de IKON-journalisten, alsnog tot vervolging en berechting van de daders leiden: “We hopen dat in januari 2018 de zaak formeel aangebracht kan worden aan het gerechtshof hier in El Salvador. We zullen dit op de voet volgen en aandacht blijven vragen via evenementen en berichten in de media, want het is uiterst belangrijk voor de verbetering van de situatie waarin journalisten vandaag de dag hun werk doen”.

Bron: Free Press Unlimited/BM

Bericht delen