Article-column header image
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
VorigeVolgende

Wytse Vellinga

Donderdag 28 April 2016
Journalistiek op grote hoogte
In Dublin begint morgen de grote internationale conferentie MojoCon over mobile journalism. Honderden journalisten en technici van over de hele wereld komen naar de Ierse hoofdstad om meer te leren over het gebruik van de mobiele telefoon in de journalistiek. Wytse Vellinga van Omrop Fryslân is samen met Geertje Algera van KRO-NCRV spreker op het congres.

Het bakje zwiept gevaarlijk heen en weer. Door de harde wind kunnen we niet dichterbij de kerktoren komen dan een meter of vijf. In alle eerlijkheid vind ik dat totaal niet erg. Ik ben meer bezig met de 95 meter die ons scheidt van de grond, dan die vijf meter tussen ons en de toren.
Het bakje aan de stevige ketting onder aan de kraan is zo'n twee bij één meter. Precies genoeg ruimte voor mij en de kerkrestaurateur, die ik op deze krankzinnige hoogte aan het interviewen ben. Voor radio, tv en, uiteraard, online. Veel tijd is er niet. Door de harde wind kunnen we niet lang boven blijven. Alles moet in één keer goed.

Een kleine twee jaar voordat ik dit kraanbakje instapte, heb ik een radicaal besluit genomen. Ik heb mijn Camjo-camera en mijn radio-opname apparaat ingeleverd bij de technische dienst. Alle items die ik vanaf dat moment zou maken, maak ik met mijn mobiele telefoon.
"Is de kwaliteit wel goed genoeg?", is de vraag die journalistieke organisaties vaak tegenhoudt om met mobile journalism te beginnen. Bij Omrop Fryslân was dat niet anders. Ik kreeg pas toestemming om met mojo aan de slag te gaan, nadat ik stiekem een item had gedraaid met mijn mobiele telefoon. Niemand had iets gemerkt aan de kwaliteit en inmiddels zijn we zo'n 150 mojo-reportages voor tv verder. Voor radio en tv is het nog een veelvoud daarvan.

Het is waar ik aan denk als ik in dat kleine bakje op grote hoogte heen en weer aan het zwiepen ben. Mojo heeft mij hier gebracht. Deze reportage had ik niet kunnen maken als ik een gewone camera had moeten meenemen. Het had simpelweg niet gepast. Bovendien kan ik nu snel genoeg werken om ook weer veilig beneden te komen. Maar nog veel belangrijker is het feit dat de man die ik aan het interviewen ben eigenlijk helemaal niet op tv wilde. Totdat ik hem liet zien hoe ik hem zou gaan filmen en dat plots geen bedreiging meer voor hem was.

Het is iets dat ik al tientallen keren heb meegemaakt. Mensen die normaal niet op camera wilden, hebben geen problemen met gefilmd worden met de mobiele telefoon. Het geeft mij de mogelijkheid om verhalen te vertellen die anders zouden blijven liggen. Verhalen die, doordat techniek in de weg zat, nooit verteld konden worden. Zoals het verhaal van de illegaal in Nederland verblijvende vrouw die op een geheim adres is ondergedoken. Of de dodelijk verlegen man die een enorm succes boekte met een online touwshop. Nu kunnen ook die verhalen worden gebracht. Mensen zijn niet bang voor de smartphonecamera die op plekken komt waar je anders met een camera niet kwam. Zoals op 95 meter hoogte, naast een kerktoren in de wind.

Wytse Vellinga
Mobiel journalist / trainer Omrop Fryslân en spreker bij MojoCon in Dublin