Kris Sloot
Genrecoördinator NPO Journalistiek & Sport en Cluster Online
2023 - week 25

Waar heb je zin in?

Ik sluit de week graag af met iets ontspannends. Of juist verdiepends. Net waar je zin in hebt. Die keuze heb je op de homepage van NPO.nl in de toepasselijk getitelde sectie ‘Waar heb je zin in?’. 

Innovatie sweet spot
NPO.nl is namelijk ook een ‘kickstart for innovation’. Samen met omroepen en de collega’s van NPO Innovatie kunnen we waar nodig NPO.nl gebruiken als landingpage om diverse innovatietrajecten te laten groeien. Door middel van ‘trial and error’, ‘learning by doing’ en ‘failing forward’ ontdekken en valideren we wat er wel en niet werkt. Of zoals collega Elsa zegt: we innoveren in de ‘sweet spot’ waar gebruikersbehoefte, technologische mogelijkheden en toegevoegde waarde van de organisatie bij elkaar komen.

Sandwichformule ook online
‘Waar heb je zin in?’ heet intern het Moods project. Daarin leren we hoe we bezoekers een breder perspectief kunnen geven op basis van hun stemming. Sommigen noemen dat ook wel ‘pluriform aanbevelen’. We weten al decennialang hoe je volgens de sandwichformule lineaire kanalen programmeert. Bij Online zijn we dat nu ook op een publieke manier aan het ontdekken.

Binnen de e-commerce of op anderszins commerciële platforms is de inzet van ‘recommendations’ of aanbevelingen uiteraard evident. Maar wij zijn de publieke omroep en de zogenaamde ‘upsell’ heeft bij ons een ander doel: andere perspectieven bieden.

Samen met Hogeschool Rotterdam
Met behulp van design principles worden de uitgangspunten voor een nieuw te ontwikkelen product bepaald. En dat doen we samen met lector AI Maaike Harbers en onderzoeker en docent Oumaima Hajri van de Hogeschool Rotterdam (HRO). Zij houden ons onder andere scherp op de ethische vraagstukken binnen aanbevelen: hoe bepalen onze curatoren wat ontspannen is, en wat juist weer verdiepend? Want dat verschilt nogal per persoon en moment. Andere Europese publieke omroepen zijn hier ook volop mee bezig en de HRO houdt ook daar de vinger aan de pols. 

Learnings
We zijn met Moods al een tijdje in voorbereiding. En nu NPO.nl live is kunnen we ook met een groter publiek gaan testen. Na de zomer hebben we de eerste echte resultaten en op basis daarvan bepalen we het vervolgtraject. Eén ding weten we zeker: we gaan heel veel leren en wie weet zijn deze ‘learnings’ komend jaar ook te zien in NPO Start en NPO Luister, of op een omroepsite.

Tot zover mijn week. Ik wens iedereen een goed weekend, of dat nou ontspannend of verdiepend is.
Oh, ik had min of meer collega’s Danny en Marie-José beloofd om geen vreselijke Engelse (vak)termen meer te gebruiken. Maar dat is niet helemaal gelukt. #fail.

Kris Sloot
Genrecoördinator NPO Journalistiek & Sport en Cluster Online 

De week van Kris Sloot

Genrecoördinator NPO Journalistiek & Sport en Cluster Online
2023 - week 25