Annemarie de Kunder
Royaltyverslaggever RTL Boulevard
2024 - week 07

Interviews met het koningspaar

Er zijn een paar momenten in het jaar waarbij je het koningspaar kan interviewen. Dat is aan het einde van een uitgaand staatsbezoek (bijvoorbeeld Indonesië)waarbij je een of twee vragen mag stellen, en tijdens de fotosessie voorafgaand aan de zomervakantie.

Dan poseert het gezin voor de vaderlandse pers – vaak op het strand of in de achtertuin van het paleis – en is er daarna een moment om vragen te stellen. Van tevoren dien je het ‘thema van je vraag’ in bij de Rijksvoorlichtingsdienst, zodat het koningspaar zich erop kan voorbereiden. Ik blijf het onwennig vinden dat je verslag doet van mensen die je zelden spreekt. Je kunt nooit direct hoor en wederhoor toepassen en je maakt nooit even een casual babbeltje bij de koffiezetautomaat.
Afgelopen jaar was voor mij een uitzondering op de ‘twee vragen per jaar’-regel en kon ik iets verder gaan dan normaal. Ik ging met de koningin mee naar Kenia om verslag te doen van haar VN-werk. Aan het einde had ik een een-op-een gesprek met haar in de tuin van het hotel in Nairobi.
Voorafgaand en naderhand kletsten we even wat en vroeg de koningin onder andere hoe ik deze reis beleefd had en of ik ‘het allemaal een beetje kon volgen’, want het is allemaal best taaie kost. Tijdens het interview werd de koningin emotioneel en moesten de opnames even worden stilgelegd. Tijdens deze twintig minuten heb ik Máxima beter leren kennen dan in de afgelopen acht jaar…

Annemarie de Kunder
Royaltyverslaggever RTL Boulevard

Foto: Patrick van Katwijk 

De week van Annemarie de Kunder

Royaltyverslaggever RTL Boulevard
2024 - week 07