Hemmo Bruinenberg
Algemeen directeur Common Frames
2022 - week 38

Een Eritrese film op tv?

De filmcultuur in Eritrea is levendig. Op YouTube zijn veel mooie voorbeelden te vinden van films gemaakt in Eritrea, maar ook door Eritreërs die gevlucht zijn naar andere plekken in de wereld. Ze zijn veel bekeken en hebben duidelijk een eigen stijl.

De stijl van de films is niet zoals wij die kennen. Wij zijn opgegroeid met Hollywood, met snelle films en filmtechnieken die voor ons vanzelfsprekend zijn. Veel mensen die vanuit dit kader naar Eritrese flims kijken vinden ze wat langdradig: te weinig variatie in shots, te lange dialogen.
Het was voor mij een eye opener om meer te leren over deze filmcultuur, vooral omdat ik zag dat de Eritrese jongeren met wie we werken dit ook inzetten in hun eigen filmverhalen. Toen we net begonnen met onze workshops deden we dat vanuit ons perspectief, leerden we hen de technieken zoals wij die kenden. Inmiddels laten we dat meer open, want wie zijn wij om te bepalen wat de goede stijl is?

Eritrese films worden miljoenen keren bekeken op YouTube. Op ons eigen kanaal is een film van Eritrese jongeren het best bekeken. Zo zien we dat we een klein steentje kunnen bijdragen aan herkenning voor Eritreërs in Nederland. Een Eritrees meisje zei: “Er zijn dus ook films in Nederland over mij.”
Wat zou het mooi zijn als we na een paar jaar Eritrees-Nederlandse makers hebben die een podium krijgen in het Nederlandse medialandschap. Wil je meer weten over ons werk, waarbij we media maken met jonge nieuwkomers en jonge talenten op weg helpen in de mediawereld? Kijk op onze website: www.commonframes.nl

Hemmo Bruinenberg
Algemeen directeur Common Frames 

De week van Hemmo Bruinenberg

Algemeen directeur Common Frames
2022 - week 38