Hemmo Bruinenberg
Algemeen directeur Common Frames
2022 - week 38

Waar gaan die films dan over?

Als ik vertel over ons filmproject en dat jongeren de creatieve vrijheid hebben om alles te maken wat ze willen, dan is de tweede vraag: waar gaan die films dan over? 

 

Dit jaar zijn er al meer dan honderd films gemaakt. Toch zijn er wel populaire thema’s of genres te herkennen. Grappig genoeg is horror één van de populairste genres bij de jongeren. Ik denk dat populaire Netflix-series als Stranger Things, Squid Game en Teen Wolf een grote impact hebben op die keuze. Het is ook logisch, want tijdens het maken van een horror kan je iets meemaken wat je in het echt hopelijk nooit meemaakt.

Een ander populair thema is ‘nieuw op school’, iets dat ook dicht bij de belevingswereld van de jongeren ligt. We zien een leerling aankomen, ze komt de klas binnen en wordt voorgesteld door de docent. Vanaf daar zijn er wel wat variaties: de leerling wordt gepest, de jongens uit de klas worden verliefd op de nieuwe leerling en krijgen ruzie of de nieuwe leerling wordt verleid tot drank en drugs in deze nieuwe samenleving. Bijna altijd lopen de films goed af en is iedereen weer gelukkig.

Vanaf volgend jaar gaan we experimenteren met een thema, om iets meer sturing te geven in de inhoud van het verhaal. Ik ben benieuwd wat dit gaat opleveren. Het thema vrijheid leverde alvast prachtige verhalen op – zoals in de column van dinsdag te lezen is.

Hemmo Bruinenberg
Algemeen directeur Common Frames 

De week van Hemmo Bruinenberg

Algemeen directeur Common Frames
2022 - week 38