Denise Terpstra
General Manager HBO
2016 - week 05

Denise Goethals – Terpstra

Op de IJzeren Troon

Zojuist een brainstormsessie gehad voor seizoen zes van Game of Thrones. Drie jaar geleden organiseerden we een GOT- Exhibition in de Posthoornkerk in Amsterdam, toevallig vlakbij mijn huis. Ik zat daar in een meeting met klanten in de catacomben toen mijn telefoon ging.

“Mama, ik zit op de troon.”
“Sorry?”
“Ja, bij jou. Die met die zwaarden. De oppas zei dat het mocht.”
Toen ik bovenkwam, bungelden de beentjes van mijn jongste over de rand van de IJzeren Troon, ze droeg haar rode legging met hartjes. “Hoi mam.” Ze trok de duim uit haar mond. “Je zei dat het eng was, maar alleen dat afgehakt hoofd is eng.” Even wist ik niet wat te zeggen.

Mijn dochters zijn nu negen en twaalf en ondanks dat ze het ‘niet eng’ vonden, hebben ze nooit gevraagd of ze Game of Thrones mogen zien. (Wat ze overigens zeker niet mogen). Zij kijken andere dingen. Niet op tv, maar op Youtube; naar ‘vloggies’ over hoe je cupcakes maakt of een stressbal. Vriendinnen met zoons vertellen hoe hun kroost gebiologeerd naar Enzo Knol staart terwijl hij een visstick bakt. Kortom, hun mediagedrag wijkt nogal af van het onze.

Tijdens de HBO Convention waarop we klanten onze plannen presenteren, organiseerden we de afgelopen keer een kinderpanel. Iemand tipte ons over een bekende tv-presentator uit de jaren tachtig als interviewer. “Die doet dat leuk, echt.”

“En wanneer kijk jij tv?’”, vroeg de presentator – wiens naam ik hier maar niet noem – aan een Marokkaans jochie. “Nou…”, Nog voor hij kon antwoorden, trok de presentator de microfoon onder zijn neus vandaan. “Weet je dat mijn programma vroeger heel goed bekeken werd door mensen zoals jij? Dat weet jij niet, hè? Maar heel Amsterdam Zuid-Oost zat voor de buis.” Met grote ogen keek het jongetje naar hem op. Ook daarna kwamen de kinderen nauwelijks aan het woord. Haddasah de Boer was de dagvoorzitter. Verbouwereerd ontmoetten onze blikken elkaar. Ik knikte en meteen daarna sprong ze op het podium en gaf de man een hand. “Vriendelijk bedankt en tot ziens.”

Heel even nog had de oude showmaster het nieuwe tv-kijken gedomineerd.

Denise Goethals – Terpstra
General Manager HBO