Yvon Jaspers over de grens voor Onze boerderij in Europa
donderdag 4 maart 2021

Yvon Jaspers over de grens voor Onze boerderij in Europa

Het leven van de boer is het afgelopen jaar volledig op z’n kop gezet, niets is meer zoals het was. Vraag aan willekeurige boeren hoe die de toekomst zien en ze zullen je doorgaans het antwoord schuldig blijven.

In het KRO-NCRV programma Onze Boerderij in Europa trekt Yvon Jaspers met een aantal Boer Zoekt Vrouw-stellen per camper, met boerin Bertie achter het stuur, door ons omringende landen. Op zoek naar inspiratie bij boerenbedrijven die onze boeren al een stap voor zijn om erachter te komen hoe ze verder moeten. Het programma is vanaf donderdag 11 maart om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Yvon Jaspers: “Hoe wij ons eten produceren gaat ons allemaal aan. Klimaat en natuur houden niet op bij de landsgrenzen.” Veel boeren hebben de kop vol. Niet vanwege het werk op het land, de verzorging van de dieren of het onderhouden van hun machines, maar omdat ze worden overspoeld door milieumaatregelen, dierenwelzijnsnormen, fosfaatbeleid, de stikstofcrisis en nu ook nog, net als ieder ander, door de gevolgen van het coronavirus.

Yvon Jaspers: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: ‘wij voeden de wereld’. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

In de camper rijden Yvon en de stellen – coronaproof – naar Denemarken, Duitsland en Zwitserland. Hebben de boeren in de landen om ons heen dezelfde uitdagingen? Hoe kijken de mensen in die landen tegen boeren aan?

Yvon Jaspers: “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn. We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen