Uslu besluit voor de zomer over lot Ongehoord Nederland
woensdag 26 april 2023

Uslu besluit voor de zomer over lot Ongehoord Nederland

Mediastaatssecretaris Gunay Uslu zal voor het zomerreces duidelijkheid geven over het verzoek van NPO om de licentie van Ongehoord Nederland (ON!) in te trekken.

In haar brief aan de Tweede Kamer laat Uslu weten dat sprake is van een uniek verzoek om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken. Ondanks de grote druk om snel duidelijkheid te geven, wil Uslu niet over een nacht ijs gaan. “Een dergelijk besluit met potentieel ingrijpende gevolgen wil ik niet lichtvaardig nemen.” Daarom zal ze ook advies inwinnen bij de landsadvocaat.

De politieke druk op Uslu is groot om tot intrekking over te gaan. Maandag gaven tal van partijen in reactie op het NPO-verzoek al uiting aan de wens de voorlopige vergunning definitief in te trekken.

De NPO wil dat de licentie wordt ingetrokken, omdat ze geen enkele verbetering ziet na het uitschrijven van de derde boete wegens het overtreden van de journalistieke regels. Na de derde boete zag de raad van bestuur van NPO geen andere weg dan overgaan tot ‘het uiterste middel dat de wetgever de NPO heeft toegekend; een verzoek aan de staatssecretaris Cultuur en Media om de voorlopige erkenning in te trekken’.

Het actualiteitenprogramma Ongehoord Nieuws is de steen des aanstoots: dat zou ‘stelselmatig’ de journalistieke code van NPO overtreden. Daarbij baseert de publieke omroep zich op diverse onderzoeken van Ombudsman Margo Smit. Er zijn nu drie boetes uitgeschreven die optellen tot een kleine 3 ton.

‘Alle basisbeginselen aan laars gelapt’
In de uitzending van Ongehoord Nederland van dinsdag kwam de advocaat van ON in het geweer tegen het verzoek van NPO aan de staatssecretaris. De NPO heeft ‘onzorgvuldig gehandeld’, stelt advocaat Hakan Külcü.

“Het neerleggen van zo’n verzoek dien je van tevoren aan te kondigen en we hebben dat nu pas vernomen, maar het verzoek is al ingediend bij de minister. Dit kan niet”, reageert de raadsman. “Ten tweede moet ON! de kans krijgen een eigen zienswijze in te dienen. Is ons ook ontnomen. We moeten bezwaren indienen. Die kans hebben we ook niet gekregen.”

NPO laat weten dat zij onder embargo ON! in kennis heeft gesteld van het verzoek aan Uslu. Maar: “Tegen het verzoek aan de staatssecretaris is géén bezwaar en beroep mogelijk bij de NPO.”

Bron: AD/BM

Bericht delen