Theo Maassen ontvangt cinematograaf Hoyte van Hoytema in VPRO Zomergasten
woensdag 5 juli 2023

Theo Maassen ontvangt cinematograaf Hoyte van Hoytema in VPRO Zomergasten

De beroemde cameraman Hoyte van Hoytema (Hirzel, 1971) is op zondag 30 juli de tweede gast in VPRO Zomergasten. Theo Maassen interviewt hem over zijn ideale televisieavond.

Theo Maassen over Hoyte van Hoytema: “Toen ik wist dat ik Zomergasten ging presenteren, was er een naam die ik onmiddellijk riep: Hoyte van Hoytema. Ik hoop dat ik een professionele afstand kan bewaren, want ik ben fanboy. Bij veel van mijn lievelingsfilms stond hij achter de camera. Hij heeft nog nooit een film in Nederland gedraaid, maar ik ben vereerd dat hij speciaal voor ons toch even terugkeert.”

Hoyte van Hoytema is een van de meest gevraagde cinematografen in de hedendaagse film. Hij was verantwoordelijk voor de cinematografie van Her van Spike Jonze, horrorfilm Nope van Jordan Peele en de James Bond-film Spectre van Sam Mendes. Het bekendst is hij als ‘de rechterhand’ van Christopher Nolan.

Samen maakten ze de blockbusters Interstellar, Tenet en Dunkirk. Voor deze laatste film ontving Van Hoytema een Oscarnominatie, de eerste ooit voor een Nederlandse cameraman. Op 20 juli komt zijn nieuwste samenwerking met Nolan uit in de bioscopen: Oppenheimer, een film over de theoretisch natuurkundige die de eerste atoombom ontwikkelde.

Hoyte van Hoytema over Zomergasten: “Mijn selectie is uiteindelijk een eclectische mix geworden die de eeuwige strijd tussen poëzie en pragmatisme toont. Ik wil mensen laten zien die allemaal op hun eigen manier hun werk vullen met liefde, ziel, waarheid en intentie. Vaardig, maar soms ook moeizaam. Aan de hand hiervan hoop ik een kleine inkijk te geven in mijn eigen creatieve overwegingen en dilemma’s.”

Hoyte van Hoytema werd geboren in Zwitserland maar verhuisde op jonge leeftijd met zijn Nederlandse ouders naar Dinteloord in Brabant. Na tweemaal te zijn afgewezen voor de Nederlandse Filmacademie ging hij op 20-jarige leeftijd studeren aan de Polish National Film School, de prestigieuze filmschool van Polanski, Wajda en Kieslowski.

Van Hoytema over zijn vak: “Ik ben nooit zozeer geïnteresseerd geweest in het puur technologische of esthetische aspect van mijn vak, maar meer in de psychologische en filosofische kant ervan. En een van de meest inspirerende dingen voor mij is altijd geweest om samen te werken met een regisseur. Ik houd erg van het idee dat mijn beroep een soort accommoderende kunst is.”

VPRO Zomergasten met Hoyte van Hoytema is zondag 30 juli om 20.15 uur te zien bij de VPRO op NPO 2.

Bron: VPRO/BM
Foto: Reinier van Brummelen/VPRO

Bericht delen