Speciale aflevering Busje Komt Zo!
dinsdag 14 december 2021

Speciale aflevering Busje Komt Zo!

De NTR en HandicapNL komen op donderdag 16 december op NPO 1 met een speciale kerstaflevering van het BNNVARA-programma Busje Komt Zo! van Paul de Leeuw. De titel is deze keer Knoop Busje Komt Zo!

Paul reist door het land en brengt verrassingen samen met zijn SuperBuddies: Frans Bauer, Maan, Simon Keizer en Dieuwertje Blok. Ze vrolijken mensen met een verstandelijke beperking op door middel van muziek, humor en licht en lekker eten om deze coronaperiode beter te verdragen.

Eenzaamheid
Net als bij het Knoop Gala staat de uitzending in het teken van de broodnodige steun aan HandicapNL. Deze keer draait het om het vriendschapsprogramma Buddies. Veel jonge mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, autisme of hersenletsel voelen zich eenzaam. En dat is door corona alleen maar toegenomen.

Jetske (29) ervaart naar eigen zeggen een stilte in haar leven. Door een zeldzame vorm van dystonie vallen veel van haar favoriete bezigheden weg, zoals korfballen. “Sporten kan ik helaas niet meer. Contact met teamgenoten sterft steeds verder weg, dus ik zit nu avonden achter elkaar thuis, alleen op de bank,” zegt Jetske. Maar door Buddies is dat veranderd.

Buddies op avontuur
Ook bij HandicapNL zien ze het dagelijks. Meer dan de helft van de jongeren met een handicap voelt zich regelmatig eenzaam. Vaak denken zij dit zelf te moeten oplossen en schamen zij zich om hulp te vragen. Met Buddies horen zij er weer bij en mogen ze vriendschap ervaren, soms voor het eerst in hun leven. In Knoop Busje Komt Zo! laat Paul daarom ook zien waarom het werk van Buddies zo ontzettend hard nodig is.

Alternatief voor Knoop Gala
Al jaren presenteert Paul de Leeuw rond kerst vanuit Carré het Knoop Gala, waarin mensen met een beperking voor een uitzinnig publiek de sterren van de hemel zingen of spelen, samen met een artiest of groep van naam.

Vorig jaar vond het Knoop Gala plaats in een intiem Carré, zonder publiek maar met onlineverbindingen naar familie, vrienden en publiek. Zo konden talentvolle jongeren hun dromen waarmaken. Dit jaar veroveren Paul en zijn gasten niet Carré, maar het hele land. Want dankzij Knoop Busje Komt Zo! blijft geen plek onbereikbaar.

Knoop Busje Komt Zo! is een NTR-productie in samenwerking met MediaLane en HandicapNL. Uitzending: donderdag 16 december, 21.25 – 22.15 uur, NPO 1.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen