dinsdag 16 januari 2018

'Samenvatting eredivisie blijft op open net'

Voetballiefhebbers kunnen de komende jaren gewoon met het bord op schoot om zeven uur zondagavond naar de samenvattingen in de eredivisie kijken. Dat stellen althans Frank Rutten van de eredivisie en Raymond van der Vliet van Fox TV van mediamagnaat Rupert Murdoch in De Telegraaf van donderdag. Het is daarbij niet zeker dat de NOS de samenvattingen vanaf 2013 kan blijven verzorgen. Directeur Jan de Jong van de NOS heeft laten weten dat hij de rechten graag wil verwerven, “maar niet tegen elke prijs”. Dat biedt kansen voor RTL en SBS.

In Duitsland betaalt het mediaconcern van Rupert Murdoch 485 miljoen per jaar voor de voetbalrechten. De Duitse tv-kijker is straks € 33,90 per maand kwijt om de live uitzendingen via betaaltelevisie te zien. Dat is aanzienlijk meer dan het bedrag van € 16,95 dat de Nederlandse kijker nu betaalt om Eredivisie Live te volgen. De Duitse ARD betaalt nu 100 miljoen per jaar voor de samenvattingsrechten. In Nederland gaat Murdoch in het eerste jaar een totaalbedrag van ruim 60 miljoen euro betalen voor de rechten, daarna loopt het contract op naar 80 en 100 miljoen euro per seizoen.

Momenteel kosten de samenvattingen in Nederland al 20 miljoen euro per jaar. Dat bedrag zal naar alle waarschijnlijkheid gaan stijgen. Eredivisie Live heeft circa 500.000 abonnees en genereert daarmee circa 40 miljoen per jaar.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen