Saïd & Anna gelanceerd tijdens MIPJUNIOR
dinsdag 17 oktober 2023

Saïd & Anna gelanceerd tijdens MIPJUNIOR

De tweede dag van de MIPJUNIOR 2023 stond speciaal in het teken van internationale coproductie met de wereldpremière van de live-action pre-school serie Saïd & Anna (4-7 jaar), geproduceerd door Phanta Basta! (Nederland) en Indi Film (Duitsland). De serie kwam tot stand door samenwerking met drie verschillende Europese publieke omroepen: EO, NPO Zappelin, het Duitse SWR en KiKA en de Belgische VRT en Ketnet.

Incredible Film verzorgt de internationale distributie. Creative Europe MEDIA, Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive en het CoBO fonds hebben de serie mede gefinancierd. De showcase van Saïd & Anna maakte grote indruk in het Grand Theatre van het JW Marriott Hotel, waar het werd ontvangen als ‘een originele en hoogwaardige serie voor een jong publiek, met internationale uitstraling’.

MIPJUNIOR is de toonaangevende internationale beurs voor kinder- en jeugdcontent en vindt jaarlijks plaats in Cannes. Gedurende drie dagen komen producenten, distributeurs, omroepen en streamingdiensten van over de hele wereld bijeen om zich te laten informeren over de makers, producties en trends van morgen.

Saïd & Anna volgt beste vrienden Saïd (6) en Anna (7) in de Repair Shop van Saïds ouders. Terwijl kapotte spullen van de mensen uit de buurt met goed gereedschap een tweede kans krijgen, weten de kinderen hun eigen ‘probleempjes’ ook op geheel eigen, creatieve wijze te fixen. De serie omvat 16 afleveringen van ieder 6,5 minuut.

Over de ontwikkeling van de serie vertelt producent Harro van Staverden van Phanta Basta!: “In Saïd & Anna staan avontuur, creativiteit, vindingrijkheid en duurzaamheid centraal. De serie wil jonge kinderen zo inspireren om niets klakkeloos weg te gooien als het kapot gaat, maar uit te zoeken wat ermee aan de hand is en het proberen te repareren. De serie laat zien dat repareren en oplossen leuk en soms verrassend makkelijk is, en hoe je een voorwerp, een ander en jezelf een tweede kans kan geven.”

De samenwerking met de drie nationale publieke omroepen is uniek en loopt vooruit op het streven van West-Europese publieke omroepen om op structurele basis high-end dramaseries te coproduceren. EO en NPO Zappelin waren de eerste die zich committeerden aan het project.

Arnoud Bruinier, eindredacteur drama, zegt hierover: “Het uitgangspunt van een tweede kans past de EO als gegoten. Er zit iets magisch in dat wat niet meer werkt weer functionerend krijgen. Dat zie ik ook op het gebied van relaties. In Saïd en Anna willen we kinderen meegeven dat ze fouten mogen maken, ruzie mogen hebben of dat iets mag mislukken en dat er ook dan weer een nieuw begin mogelijk is.”

Op de vraag waarom de Duitse omroep is ingestapt op het project zegt Stefanie von Ehrenstein, hoofd Programmering Jeugd van de SWR in Duitsland: “Er is zeer weinig content van hoge kwaliteit voor deze doelgroep die zo’n authentieke stijl en uitstraling heeft. De kracht van ‘let’s fix it’, de ‘can do’-houding en de vrijheid van de kinderen om te ontdekken en oplossingen te vinden, trok ons direct aan.”

Annemie Gulickx, netmanager bij VRT/Ketnet België vult hierop aan: “Het Vlaams en het Nederlands zijn vergelijkbare maar toch verschillende talen. Toch is de VRT erg betrokken bij de serie, gezien de culturele affiniteiten, en met name de thema’s als inclusiviteit en diversiteit die een integraal onderdeel vormen van het VRT/Ketnet-DNA.”

De internationale lancering tijdens MIPJUNIOR bleef niet onopgemerkt. Sales agent Daniëlle Raaphorst van Incredible Film ziet veel internationale belangstelling na afloop van de showcase. Terwijl de gesprekken hieromtrent vervolgen op de MIPCOM, zijn de producent en de omroepen in gesprek over een tweede seizoen.

Bron: Phanta Basta!/BM

Bericht delen