Gedode Sedar Soares doet in deepfake-video oproep aan dader en getuigen
maandag 23 mei 2022

Gedode Sedar Soares doet in deepfake-video oproep aan dader en getuigen

Zondagavond bracht het coldcase-team van de Rotterdamse politie de vermoorde 13-jarige Sedar Soares tot leven. Met moderne technieken doet Soares direct in de camera een oproep aan de dader en getuigen om zich te melden.

Misdaadjournalist en documentaire-maker Simon Vuyk: “Het is de eerste keer dat de politie op deze manier getuigen aanspreekt. Zondagavond is de WNL-documentaire Spreek! Nu! uitgezonden op NPO 1 waarin het Rotterdamse coldcase-team wordt gevolgd. Daarin is Sedar Soares te zien.”

In 2003 werd de 13-jarige Soares in Rotterdam vermoord terwijl hij met zijn vriendjes aan het sneeuwballen gooien was. Hij was een veelbelovend voetbaltalent. In Spreek! Nu! komt naar voren dat hij het slachtoffer werd van een verdwaalde kogel, afgeschoten tijdens een ripdeal. Onbedoeld. Noodlottig. Onschuldig. Hij was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

In de video is te zien dat Soares door een erehaag van zijn familie, vrienden, trainers en andere betrokkenen loopt:

Het gebruik van deze techniek is voor het Rotterdamse coldcase-team een nieuwe opsporingskans in deze zaak. Politie en justitie willen met deze actie getuigen oproepen om zich te melden. Ook zanger Waylon heeft speciaal voor de documentaire een nummer geschreven.

Bron: WNL/BM

Bericht delen