Onze man bij de Taliban wint Zilveren Nipkowschijf
donderdag 15 juni 2023

Onze man bij de Taliban wint Zilveren Nipkowschijf

Onze man bij de Taliban (VPRO) is de winnaar van de Zilveren Nipkowschijf 2023. Roel van Broekhoven en Thomas Erdbrink kregen de prijs uit handen van juryvoorzitter Renate van der Bas.

Regisseur Roel van Broekhoven kreeg al drie keer eerder een Zilveren Nipkowschijf. In 2015 ontving hij samen met Thomas Erdbrink een Zilveren Nipkowschijf voor Onze man in Teheran.

Uit het juryrapport: ‘De onvoorstelbare beelden staan op ons aller netvlies gegrift: Afghanen die in blinde paniek hun land proberen te verlaten nadat de Taliban de macht hebben gegrepen, desnoods door zich als krankzinnigen aan de vleugels van een vertrekkend vliegtuig vast te klampen. Niet iedereen denkt bij die beelden: laat ik eens gaan kijken hoe het daar nu is. Journalist Thomas Erdbrink en regisseur Roel van Broekhoven deden dat wel.’

De documentaire De jurk en het scheepswrak (NTR) van regisseur en scenarioschrijver Arnold van Bruggen en de dramaserie Rampvlucht (KRO-NCRV) van scenarioschrijver Michael Leendertse, regisseur Lourens Blok en co-regisseur Edson da Conceicoa waren de andere genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf.

Eerder werd al bekend dat Niels van der Laan, Jeroen Woe en hun team de Ere Zilveren Nipkowschijf zouden ontvangen voor hun satirische programma Even tot hier en dat de Ere Zilveren Reissmicrofoon naar Armin van Buuren ging. Het is de 61e keer dat de prijzen zijn uitgereikt. De uitreiking vond dit jaar weer plaats in Het Ketelhuis in Amsterdam.

De jury van de Zilveren Nipkowschijf bestaat uit televisiecritici en mediajournalisten. Dit jaar hebben zitting: Renate van der Bas (voorzitter) en Maaike Bos (beiden Trouw), Rinskje Koelewijn en Wilfred Takken (NRC), Dennis Jansen en Angela de Jong (Algemeen Dagblad), Bernice Breure en Patricia Cortie (De Telegraaf), Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema (De Volkskrant), Stefan Raatgever (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Ron Vergouwen (freelance mediajournalist bij o.a. NPO Radio 1).

De activiteiten van de overkoepelende Stichting Nipkow zijn mogelijk dankzij financiële en organisatorische steun van stichting VEVAM Fonds, Lira Fonds, Beeld & Geluid, NLZiet en Het Ketelhuis en Westergasfabriek.

Bron: Stichting Nipkow/BM
Foto: Patrick van Emst

Bericht delen