Giovanca Ostiana stopt als vaste presentator bij Op1, Margje Fikse volgt haar op
woensdag 5 april 2023

Giovanca Ostiana stopt als vaste presentator bij Op1, Margje Fikse volgt haar op

Dinsdagavond was Giovanca Ostiana’s laatste uitzending als vaste presentator van Op1. Haar focus ligt de komende tijd op de presentatie van het nieuwe EO-muziekprogramma Zing!. Ook wil ze weer eigen muziek uitbrengen: haar eerste liefde.

Giovanca vormt sinds de start van Op1 samen met Tijs van den Brink het vaste EO-duo op de dinsdagavond. Collega Margje Fikse volgt haar op. Giovanca blijft als vaste invaller verbonden aan de talkshow.

Giovanca werd eind 2019 door de EO voor Op1 benaderd om Tijs aan te vullen op het gebied van muziek, kunst, cultuur en human interest. Ze presenteerde eerder het muziekprogramma Vrije Geluiden bij de VPRO en was als zangeres en muziekkenner een vast gezicht bij diverse tv programma’s.

Anders dan verwacht
Op1 schopte tegen de heilige huisjes van de talkshows aan door vijf duo’s van verschillende omroepen neer te zetten. Presentatoren met diverse achtergronden en competenties. “Daarom durfde ik de sprong in het diepe te wagen en verheugde me vooral op het gesprek met tafelgasten met een nieuwe plaat, passie of boek.”

Door de coronapandemie en diverse crises groeide Op1 op de dinsdagavond uit tot een talkshow, waarin minder ruimte bleek voor muziek en cultuur dan vooraf bedacht. “Ik ben echter iemand van de schouders eronder en doorzetten. Het is een bijzondere en leerzame tijd geweest. En ik ben blij dat ik een steentje heb mogen bijdragen aan de Op1-uitzendingen.”

Meer muziek
Na ruim drie jaar ervaring bij Op1 verlegt Giovanca haar focus om weer ruimte te maken voor muziek en het maken van programma’s waarin ze meer tijd heeft voor mooie, verdiepende gesprekken. “Nu het programma Zing! op mijn pad is gekomen, is het een goed moment om het Op1-stokje aan Margje door te geven. Zij is inmiddels al een vertrouwd Op1-gezicht en ik blijf als invaller aan het team verbonden.”

Aanvullend duo
Collega Tijs van den Brink over het vertrek van Giovanca als vaste presentator: “Ik heb veel waardering voor Giovanca. Ze kan met trots terugkijken op haar bijdrage aan Op1. Zij is empathisch en invoelend, ik wat zakelijker en rationeler. Persoonlijk heb ik ook veel van Giovanca geleerd op onderwerpen als diversiteit en racisme. Door haar inbreng ben ik daarin opener en nieuwsgieriger geworden.”

Opvolger
Margje Fikse zal vanaf 11 april bij Op1 starten. Zij heeft vanaf het begin de zomer-uitzendingen gepresenteerd. “Ik kijk er enorm naar uit om samen met Tijs en de Op1-redactie aan de slag te gaan! Ik hoop vanuit mijn Radio 1-ervaring het ontspannen sfeertje mee te kunnen nemen naar de talkshowtafel.”

Vanaf zaterdag 27 mei zal Giovanca samen met Anne-Mar Zwart het NPO 1-programma Zing! presenteren. Daarnaast is ze presentator van Bid, bedank, bewonder op zondagochtend op NPO 2 en de zaterdageditie van het Radio 5-programma Open Huis.

Bron: EO/BM
Foto: Rogier Veldman/EO

Bericht delen