Cinekid Festival gaat 15 oktober van start
vrijdag 29 september 2023

Cinekid Festival gaat 15 oktober van start

Op zondag 15 oktober opent de 37ste editie van Cinekid Festival in Pathé Amsterdam Noord met de wereldpremière van Jippie No More!, een Nederlandse familiefilm over liefde en verbintenis van regisseur Margien Rogaar en scenarist Fiona van Heemstra.

Op het festival worden er vele premières van (inter)nationale films en series vertoond, waaronder die van de jeugdfilm Dancing Queen en de wereldpremière van de serie Saïd & Anna.

Met het thema van dit jaar ‘Is dit echt?’ nodigt Cinekid Festival haar jonge bezoekers uit om aan de hand van het programma de grens tussen echt en nep te onderzoeken. In het Cinekid MediaLab kunnen zij door middel van kunst, media en technologie experimenteren met de invloed van artificiële intelligentie (AI). Daarnaast zijn er ook workshops, masterclasses en andere activiteiten.

Ter ere van Disney 100 jaar is Deanna Marsigliese, Animation Art Director bij Pixar Animation Studios, eregast van het festival. Op 26 oktober geeft zij een masterclass voor kinderen in Character Design en is er een speciale vertoning van animatiefilms onder de naam Disney Shorts.

Heleen Rouw, directeur Cinekid: “Ook dit jaar daagt het uitgebreide programma onze bezoekers uit met herkenbare en prikkelende verhalen. Dit doen we met liveaction films, zoals het swingende Dancing Queen, maar ook met animatiefilms die toegankelijk en eigentijds zijn. Denk aan Linda wil Kip! en Robot Dreams. Het thema ‘Is dit echt?’ weeft zich verder als een rode draad door de programmering heen: van AI-kunstinstallaties in het Cinekid MediaLab tot het vertonen van Disney Shorts ter ere van Disney 100 jaar. Cinekid Festival is ook deze editie een plek die de nieuwsgierigheid en leergierigheid van kinderen probeert te prikkelen.”

In het Cinekid MediaLab leren jonge bezoekers om AI niet alleen als bondgenoot te zien, maar ook wat de impact van nieuwe concepten zoals deepfake video’s, 3D-captions en fake nieuws is. In de VR-installatie The Imaginary Friend, genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Culturele Digitale Productie 2023, van producent Steye Hallema verliest de achtjarige Daniël zijn moeder.

Door het verdriet kan hij realiteit niet onderscheiden van fantasie. Met een combinatie van de nieuwste ontwikkelingen in VR, volumetrische video, live performance en 3D, wordt de bezoeker meegenomen in de kleurrijke fantasiewereld van Daniël en wordt zijn proces van rouw en verlies inzichtelijk gemaakt. Ontdek ook de real-time Fake News Game Show van de Vlaamse kunstenaar Dries Depoorter en het universum van Eggscape. Via een XR-headset wordt de game Eggscape gespeeld. De allerjongste bezoekers zijn welkom in het Cinekid MiniLab, waar geëxperimenteerd wordt met AI in de geanimeerde wereld van de Mixoloog van Studio APVIS.

Bron: Cinekid/BM

Bericht delen