Burgemeester Pieter Broertjes: “NPO moet meer centrale regie krijgen”
zondag 22 augustus 2021

Burgemeester Pieter Broertjes: “NPO moet meer centrale regie krijgen”

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum was te gast in het programma 1 op 1 met Frénk van der Linden op NPO Radio 1.

Half april schrok Hilversum wakker met de mededeling dat de burgemeester in het ziekenhuis lag. Pieter Broertjes (PvdA) liep een hersenontsteking op door een virus, was enkele dagen buiten bewustzijn en ontliep de comateuze toestand op een haar na. “Hoe een mens aan zo’n ontsteking komt weet ik niet”, verzucht de burgemeester. “Dat konden de artsen mij ook niet vertellen.”

Over twee weken pakt hij zijn taken weer op, al is het herstel nog niet helemaal voltooid. “Ik merk nog steeds dat ik minder energie heb dan voorheen.” Een half uur lang betrad hij het fictieve bordes van Frénk van der Linden op NPO Radio 1 als ‘minister voor Mediazaken’. De voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant zou geen milde maatregelen nemen op die post. “De versplintering in de politiek zet zich ook door naar Hilversum. Dat moeten we tegengaan.”

Centrale regie NPO
‘Minister’ Broertjes pleit daarom voor meer centrale regie bij de NPO. “De omroepen veranderen in interne productiehuizen. Niet het ledenaantal, maar de kwaliteit komt voorop te staan.”

Broertjes zou ook voor meer samenwerking tussen de verschillende mediabedrijven zijn. “Op dit moment liggen ze met elkaar in de clinch, terwijl buitenlandse reuzen als Apple en Google alles zullen opvreten op termijn.” Het is een grauw toekomstbeeld dat volgens Broertjes vermeden kan worden. “Een platform als NLZIET is een goed voorbeeld. Alle programma’s van de NPO, RTL en Talpa zijn daarop te bekijken. Op die manier maak je een vuist tegen de grote buitenlandse bedrijven.”

Broertjes, als burgemeester niet onbekend met regionale media, signaleert ook steeds minder kleur op de wangen van de regio-pers. “En dat terwijl de controle van de lokale democratie zo ontzettend belangrijk is. Als minister zou ik flink meer subsidie richting de regionale omroepen en kranten willen.”

Bron: NPO Radio 1/BM

Bericht delen