Bioscopen en filmtheaters willen weer spoedig open
vrijdag 21 mei 2021

Bioscopen en filmtheaters willen weer spoedig open

De Nederlandse bioscopen en filmtheaters willen weer zo snel mogelijk open. Er is ook geen reden meer om daar nog te lang mee te wachten nu de coronabesmettingen en ziekhuisopnames blijven dalen.

Daarbij speelt dat de verplichte sluitingen, die nu al maanden duren, de branche financieel heel hard heeft getroffen. Ter illustratie: het bezoek is gedaald van 38 miljoen bezoekers in 2019 naar 16,8 miljoen in 2020 en naar 0 bezoekers in 2021 tot op heden.

Daarover heeft de NVBF namens haar leden een open brief gestuurd aan het Kabinet en de Tweede Kamer. De belangrijkste punten zijn:

– Laat het zo zijn dat bioscopen en filmtheaters zo snel mogelijk, maar uiterlijk 9 juni, weer open kunnen voor publiek.

– In het (her)openingsplan van de overheid (fase 3) wordt uitgegaan van een maximum van 30 bezoekers per filmzaal. Dat is te weinig want niet exploitabel.

– Bioscopen en filmtheaters willen in de eerstvolgende fase 3 van het heropeningsplan 50 bezoekers per zaal kunnen ontvangen; 50 bezoekers maakt voor de meeste bioscopen, filmtheaters het verschil tussen (aanhoudend) verlies of een kosten-neutrale operatie.

– Het toelaten van 50 bezoekers is verantwoord. Want net als vorig jaar bieden de medewerkers én bezoekers, via het strikt volgen van het branche-veiligheidsprotocol en RIVM-richtlijnen, een veilige (werk) omgeving. Veiligheid van de medewerkers én bezoekers staat voorop.

Bron: NVBF/BM

Bericht delen