Christiaan Kuyvenhoven wint rechtszaak tegen Omroep MAX
zaterdag 27 februari 2021

Christiaan Kuyvenhoven wint rechtszaak tegen Omroep MAX

Oud NPO Radio 4-presentator Christiaan Kuyvenhoven heeft een rechtszaak gewonnen tegen Omroep MAX. Hij startte een procedure naar aanleiding van de abrupte beëindiging van zijn opdrachtovereenkomst door Omroep MAX op 26 juni 2020.

De rechtbank oordeelde dat Omroep MAX niet gerechtigd was de opdrachtovereenkomst te ontbinden en heeft Omroep MAX veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Het gaat om 35.000 euro exclusief btw en wettelijke rente.

Presentator Christiaan Kuyvenhoven presenteerde sinds 2013 onder meer het middagprogramma 4 de Middag en het MAX Avondconcert op NPO Radio 4. Daarnaast was hij jaarlijks een van de vaste presentatoren van de Hart & Ziel-lijst, de Filmmuziekweek en andere prominente projecten van de zender. Sinds 26 juni 2020 verdween hij plotseling van de radio. Omroepbaas Jan Slagter had een abrupt einde gemaakt aan zijn werkzaamheden op NPO Radio 4.

Ongefundeerde opzegging
Volgens Slagter zou ontoelaatbaar gedrag van Kuyvenhoven in een gesprek tussen hem en zendermanager Simone Meijer hiervoor de reden zijn geweest. Hij heeft Kuyvenhoven daarop per direct de toegang tot het Media Park ontzegd en hem geen gelegenheid meer gegeven om afscheid te nemen van zijn luisteraars.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de argumenten van Omroep MAX voor de opzegging ongefundeerd zijn en dat het einde van de opdrachtovereenkomst aan Omroep MAX is toe te rekenen. Er is op geen enkele manier gebleken dat Kuyvenhoven zich ontoelaatbaar heeft gedragen of negatief zou hebben uitgelaten over Omroep MAX. Ook in de verklaring van zendermanager Simone Meijer ziet de rechtbank hier geen bewijs voor.

De rechtbank stelt vast dat omdat Slagter geen contact heeft opgenomen met Kuyvenhoven om wederhoor toe te passen, Omroep MAX zich niet als een goed opdrachtgever heeft gedragen. Dit geldt – zo voegt de rechtbank daar aan toe – te meer omdat Kuyvenhoven gedurende de zeven jaar dat hij voor Omroep MAX werkte niet eerder kritiek heeft gekregen op zijn functioneren en hij, ook na het ontslag, zich ten opzichte van derden op generlei wijze negatief over de omroep heeft uitgelaten.

Zzp’er niet vogelvrij

Christiaan Kuyvenhoven: “Ik ben erg blij met het vonnis waarin wordt vastgesteld dat mij geen enkele blaam treft. De manier waarop met mij is omgegaan heeft mij diep gekwetst, maar door deze uitspraak kan ik dat loslaten. Ik mis mijn luisteraars enorm, maar zal met nieuwe projecten en frisse energie content blijven produceren die klassieke muziek naar een groot publiek brengt.”

Kuyvenhovens advocaat Jaap Versteeg: “Het is goed dat vastgesteld is dat ook ondanks het beroep op de dichtgetimmerde omroepcontracten een zzp’er niet vogelvrij is en dat de rechtbank het solistische handelen van een omroepdirecteur zeer kritisch heeft beoordeeld. Ook is van belang dat de rechtbank heeft geoordeeld dat het feit dat een opdrachtnemer per uitzending wordt betaald, niets afdoet aan de verplichting tot het betalen van de schadevergoeding.”

Omroep MAX legt zich bij de uitspraak neer, laat directeur Jan Slagter weten aan het AD. “We gaan niet in beroep, de rechter heeft gesproken. Het doet er niet toe of ik het ermee eens ben of niet, het is wat het is. We wensen hem alle goeds.”

Bron: BM

Bericht delen