Annewil Neervens
2019 - week 11

WWW

Het is deze maand precies dertig jaar geleden dat het World Wide Web werd geboren. Nu ja, het idee in ieder geval. Het duurde vervolgens nog ruim anderhalf jaar om de daadwerkelijke fundamentele technologie (HTML, URI en HTTP) te schrijven. En daarmee was de basis gelegd voor het internet dat we nu kennen.

Ik was dertien toen wij thuis een verbinding kregen. Ik mocht per dag een half uur online (langer was te duur, en bovendien kon mijn moeder niet gelijktijdig bellen met de vaste lijn), maar vanaf dat moment was ik verkocht. In connectie staan met de hele wereld, informatie verzamelen en delen, eerlijk en open; het internet stond echt voor onbegrensde mogelijkheden. Zij het nog wat langzaam.

De fascinatie voor het medium heeft me nooit losgelaten. Na mijn studie Journalistiek koos ik voor een Master New Media & Digital Culture aan de UvA. Ik wilde uitzoeken hoe het internet écht werkt en hoe ik er gebruik van kon maken in mijn vakgebied journalistiek. Ik las veel Manovich, Galloway, Flew en Boyd. Ik schreef over software, social networking sites, en de invloed van dit soort platforms op gebruikers.

Dit jaar is het precies tien jaar geleden dat ik afstudeerde. Sindsdien ben ik voornamelijk bezig geweest om redacties kennis te laten maken met online platforms, ze te laten zien welke verschillende manieren er zijn om verhalen te vertellen en te delen, waar informatie vandaan gehaald kan worden en hoe nieuwe formats te ontwikkelen. Dat het een volwaardig medium is – dat moet soms nog steeds gezegd worden. Ja, echt.
De komst van het internet heeft de wereld voorgoed veranderd. Het had allemaal niet gekund zonder één persoon. Dank je wel Tim Berners-Lee voor dertig jaar WWW.

Annewil Neervens
Programmamanager Online AVROTROS