Annewil Neervens
2019 - week 11

Make or break

In The Dark, De Brand in het Landhuis, Bear Brook, Crime Junkie, De Kasteelmoord, Disgraceland, S-Town, Broken Harts. Het zijn slechts een paar titels van podcasts die ik de afgelopen maanden gebinged heb. Ik verslind podcasts en dat overdrijf ik niet; ik heb zo’n drie á vier uur reistijd per dag, dus ook voldoende gelegenheid om te luisteren.

Dit jaar is gemarkeerd als het make or break year voor podcasts, maar ik geloof in het medium. Het gemak waarmee je op jouw manier, jouw tijdstip en frequentie luistert, maar vooral de steengoede formats, de diepgang (of humor) en soms maatschappelijke impact die ze teweeg kunnen brengen.

En ik ben niet de enige. Overal om me heen zie ik de interesse voor, en de vraag om podcasts te maken. Radio- en televisiemakers, verslaggevers, redacteuren, scenaristen, ze hebben allemaal ideeën. Echt te gek! Ja ja, ik weet ook dat de luisteraantallen hier nog wat achterblijven, maar wat mij betreft make’n we het dit jaar gewoon. Letterlijk.

Los van een paar concepten die ik momenteel wat concreter met collega’s van verschillende afdelingen aan het uitwerken ben, hebben we al een aantal mooie podcasts uitgebracht. ‘Beethoven is meer dan een hond’ bijvoorbeeld. Waarin je in vijf afleveringen op toegankelijke en humoristische wijze door Jet en Fieke wordt meegenomen in de wereld van klassieke muziek.
Met ‘Wie is De Mol?’ is niet alleen het nieuwe tv-seizoen, maar ook de bijbehorende podcast een enorme hit. En wat te denken van ‘Liefdeslessen’ van Mischa Blok; openhartige verhalen over het liefdesleven (en soms de zielenroerselen) van verschillende bekende Nederlanders.

Het enige jammere aan podcasts is dat ze op een gegeven moment afgelopen zijn en je weer op zoek moet naar een nieuwe. Gelukkig weet ik dat een aantal AVROTROS-titels op stapel staat. Ik kan niet wachten om weer in de auto te stappen als Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorps ‘Klassieke Mysteries’ eenmaal live staat!

O, en mocht je nog tips voor me hebben (ik ben dol op investigative journalism en true crime), mail ze me dan vooral: annewil.neervens@avrotros.nl

Annewil Neervens
Programmamanager Online AVROTROS

De week van Annewil Neervens

2019 - week 11