Annewil Neervens
2019 - week 11

Ik Geniet

Of ik een minuutje mee wil kijken. Ze vraagt het glunderend. Omdat ze er een mooi online plannetje voor heeft bedacht, maar vooral omdat ze weet dat het ons beider lievelingsprogramma is. Mijn collega laat me vervolgens een clipje zien van twee emigranten, in hun nieuwe kasteel in Frankrijk. Een prachtig pand, maar wel vol houtworm, spinnenwebben en afgebladderd behang.

We hebben het samen regelmatig over de populariteit van Ik Vertrek. Wat maakt dit programma nou zo leuk? Voor mij is het meer dan gniffelen om mensen die de taal niet spreken, of zich hebben vergist in al het werk dat komt kijken bij het opknappen van een chambre d’hôtes. En het is ook meer dan stiekem zelf willen vertrekken naar een warm land. Het is het bewonderenswaardige doorzettingsvermogen en onuitputtelijk positivisme van de meeste deelnemers.

Echt, kijk maar eens naar Hans en Karin (‘de scheetjes’) op Bonaire. Maandenlang stapelden teleurstellingen zich op. Te midden van alle ellende sliepen ze ook nog in een lekkende tent met een modderpoel voor de deur. De gemiddelde persoon zou op dat moment in huilen zijn uitgebarsten, maar niet Hans en Karin. Zij zagen het lichtpuntje: “Eindelijk een zwembad voor de deur!” Het ultieme omdenken. Er zit een waardevolle les in hun levenshouding.

Emigreren lijkt mij ook wel wat, maar ik denk dat ik eerst nog even doorspaar voor ik een chateau koop. En leer klussen. Of misschien is dat allemaal niet nodig, en moet ik gewoon doen als de vrolijke Everth in de nieuwe aflevering van aankomende zaterdag: “Ah joh, niet zo zwaar aan tillen.”

Annewil Neervens
Programmamanager Online AVROTROS

De week van Annewil Neervens

2019 - week 11