Jermaine Ellenkamp
2018 - week 50

Wees geen rups

Je hebt ze in alle soorten en maten, studenten journalistiek. Maar een groot deel van hen heeft één ding gemeen: buiten hun studie ondernemen ze weinig. En juist daar gaat het vaak mis. Met alleen het volgen van de studie red je het doorgaans niet in de journalistiek.

Zelf liep ik jarenlang door de gangen van Hogeschool Windesheim in Zwolle. De opleiding die onder vuur lag, had een nieuwe strategie en focuste zich op de praktijk. Daarom heb ik voor die studie gekozen, ik wilde graag mijn handen uit de mouwen steken. Aan de slag dus. En dat lukte goed. Al een tijdje had ik een eigen website, waar vele bezoekers de artikelen van vrijwillige redacteuren en mij lazen. Heel leerzaam. Ik was dus al buiten de lokalen bezig, maar best veel anderen niet.

Daar schort het aan op de studies Journalistiek. En daarnaast is de opleiding gericht op een standaard kaliber studenten en biedt niet genoeg voor de talenten. De jongens en meisjes die al ervaring hebben of goed weten wat ze willen. Voor hen zijn er niet de juiste aanvullingen, waardoor je net dat stapje extra kunt zetten. Da’s de andere kant. En ja, optrekken met die ene leraar die je naar een hoger niveau brengt. Die docenten maken individueel het verschil en stimuleren je. En die stimulans zou studenten ook gegeven moeten worden bij het ondernemen van journalistieke activiteiten buiten de studie.

Vier jaar lang studeren met slechts één stage… Tja, het kan. Sommigen komen echt wel terecht op een plek, maar als je echt snel wilt groeien in het wereldje moet je net wat meer je best doen. Bij een lokale omroep een uitzending maken op iedere donderdag, freelancen voor het sportkatern in een regionaal dagblad of desnoods teksten schrijven voor een website van een bedrijf.

Collega Paul zegt weleens hysterisch op de redactie: “Wees een vlinder, geen rups.” Oftewel: sla je vleugels uit en laat jezelf zien. En dat is precies waar je het verschil mee kunt maken. Zet dat ene stapje extra, zoek de grenzen op en zoek uit waar je goed in bent. Een goed begin is het halve werk.

Jermaine Ellenkamp
Misdaadverslaggever RTL Boulevard

De week van Jermaine Ellenkamp

2018 - week 50