Jermaine Ellenkamp
2018 - week 50

Vertrouwen

Misdaadjournalisten en advocaten ontmoeten en spreken regelmatig personen die vanwege bepaalde redenen anoniem willen blijven en belangen hebben. Daarom is het ook zo dat communicatie tussen hen niet afgeluisterd mag worden door de politie of andere opsporingsdiensten. Maar keer op keer blijkt dat het vertrouwen in de overheid niet altijd vanzelfsprekend is.

We hebben de laatste jaren meerdere keren kunnen lezen dat het misging. Afgelopen maandag bleek nog dat twee advocaten en hun cliënten afgeluisterd werden op het politiebureau in Amsterdam. De raadsmannen vertelden dat de rechercheurs hoop hadden dat de twee verdachten over de zaak zouden praten. En dat is één voorbeeld.

Het lijkt makkelijk. De politie luistert advocaten of journalisten af en gaat daarna door het stof. Onduidelijk welke consequenties er intern aan vastzitten, maar ze zouden groot moeten zijn. En wat doet de politiek eraan? Iedereen moet immers onbezorgd en vrij te werk kunnen gaan. Afluisteren raakt de democratie, waar de twee beroepsgroepen een belangrijk onderdeel van zijn.

De impact is groter dan je denkt. Het vertrouwen in journalisten en advocaten daalt wanneer blijkt dat communicatie met hen niet veilig is. Een tipgever van een journalist denkt de volgende keer wel twee keer na voordat ‘ie contact opneemt. Zo ook in de zaak rondom de moord op Redouan Bakkali, de broer van kroongetuige Nabil B. Een journalist werd afgeluisterd toen hij een gesprek had met een informant. Kort na de moord vond de ontmoeting plaats en het OM was er als de kippen bij. Terwijl hartstikke duidelijk was dat één van de personen in de journalistiek werkzaam is.

De vraag is in hoeverre dit uitzonderingen zijn, of schering en inslag wordt. Onlangs ging het OM al drie keer de fout in bij journalisten. En door een fout in het telefoonsysteem van de gevangenis bleken allerlei gesprekken tussen verdachten en advocaten opgenomen te zijn. Knullig, maar zeer kwalijk. En nu maar hopen dat politie en Justitie ervan leren. Zodat we allemaal ons werk kunnen blijven doen zoals het hoort.

Jermaine Ellenkamp
Misdaadverslaggever RTL Boulevard

De week van Jermaine Ellenkamp

2018 - week 50