Jermaine Ellenkamp
2018 - week 50

Oud en nieuw

Wanneer wel aandacht besteden aan een oude zaak en wanneer niet? Dat is een dilemma waar je als misdaadverslaggever bij RTL Boulevard regelmatig mee te maken hebt.

Vaak zegt je rechtvaardigheidsgevoel: ‘Daar moeten we direct een item over maken’. Maar de zaken die we bij het programma doorgaans behandelen, zijn actueel. Al maken we soms toch een uitzondering.
Zoals bijvoorbeeld een moordpartij in Kerkrade. Ex-marinier Paul S. van W. maakt in oktober 2003 op brute wijze een einde aan het leven van zijn ex Daniëlle (29), haar moeder José (56) en broer Patrick (34) Vromen in hun woning in de Limburgse stad.
Via John van den Heuvel benadert familielid Marlies Heuts ons om een reportage te maken over het feit dat de dader van de gruwelijke moorden op proefverlof mag. We besluiten om er aandacht aan te besteden, zelfs meerdere keren. Er is immers een actuele aanleiding, maar dat is in veel zaken niet zo.
Of neem de tragische dood van de 19-jarige Dylan Proosten. Zijn lichaam wordt na een vermissing van tien dagen gevonden na een personeelsfeestje van een supermarkt waarvoor hij werkt. De ouders van de jongen uit Rijen hebben nog steeds veel vragen. Een bijzonder en erg ontroerend persoonlijk verhaal, maar zonder actuele aanleiding. Zeven jaar tasten de nabestaanden in het duister over wat hun zoon is overkomen. En bij een programma waar de actualiteit soms, hoe cru ook, voor een ‘tijdloze reportage’ gaat, is dat soms lastig.
Regelmatig krijgen we e-mails. Vaak heel uitgebreid met alle details en vooral vragen over bepaalde zaken. Cold cases, zaken die meestal op de plank liggen bij de politie. Wat mij blijft verbazen, is dat in sommige delen van het land heel erg veel aandacht bij de autoriteiten is voor cold cases, maar in andere regio’s veel te weinig.
Zo is permanente capaciteit op dit vlak er bij de politie in Noord-Nederland en Limburg vrijwel niet, maar doen Rotterdam, Amsterdam en Midden-Nederland het heel goed. Laten we ervoor zorgen dat ook in de regio’s waar de middelen nu niet zijn, de nabestaanden ook hoop houden. En dat ze niet ‘balen’ dat de moord in een andere regio is gepleegd. Want dat maakt nu wel degelijk uit. Dan besteed ik graag meer dan uitgebreid aandacht aan de doorbraak waar sommigen al heel lang op wachten en hopen.

Jermaine Ellenkamp
Misdaadverslaggever RTL Boulevard

De week van Jermaine Ellenkamp

2018 - week 50