Jermaine Ellenkamp
2018 - week 50

Veiligheid voorop?!

Het zijn gekke weken op de redactie van RTL Boulevard. Door een ernstige dreiging kan collega John van den Heuvel niet meer verschijnen in onze studio. En niet alleen voor ons als misdaadredactie, maar ook voor de inhoud van het programma heeft dit vele gevolgen. Veiligheid staat voorop, ook voor ons. Maar in hoeverre kan en mag de persvrijheid daarvoor wijken?

Medio november komt naar buiten dat de Amsterdamse driehoek de veiligheid op het Leidseplein niet meer kan garanderen als John stelselmatig aanschuift in de studio van RTL Boulevard. Kort daarvoor rijd ik naar het pand van De Telegraaf, om daar de eerste live-schakeling met John te begeleiden. Het is een gek gevoel. Waar we John normaal gesproken ontvangen in hartje Amsterdam, rijd ik nu op een druk maar kil industrieterrein om mijn auto te parkeren voor het pand van De Telegraaf.

Wanneer ik uitstap zie ik een beschadigd pand, getroffen door een auto met ontvlambare vloeistof. Het is de tweede aanslag op een medium in korte tijd. Na de aanval met een raketwerper op het pand waar Panorama is gevestigd, is nu de wakkere krant het doelwit. Het pand waar John werkt en als misdaadverslaggever groot is geworden. En uitgerekend vanuit dat gebouw is een live-verbinding opgezet met RTL. Uit pure noodzaak.

John en ik spreken het item door, op televisie blijkt niet wat er speelt en ik stap de auto in. Totdat even later een artikel op de website van Het Parool verschijnt. John van den Heuvel niet in studio vanwege dreiging, is de kop. Pas nu weten, op een select groepje na, ook al mijn collega’s op de redactie van de beslissing van de driehoek. Nu, drie weken later, weten we niet veel meer. Iedereen spreekt verontwaardiging uit, maar er is niets veranderd. John staat er nog steeds niet.

Vorige week startte de andere misdaaddeskundige van ons programma met een campagne. Met als doel om John weet aan de desk te krijgen. Ik sta daarachter, want je moet niet zwichten voor dit soort dreiging. Uit principe, maar ook om de precedentwerking tegen te gaan. De dreiging voor John is, net zoals voor Paul Vugts eerder dit jaar, van grote invloed op zijn werkzaamheden. Afspreken met een tipgever komt ineens in een ander daglicht te staan en een bezoek brengen aan de rechtbank gaat op een andere wijze.

En natuurlijk begrijp ik dat Femke Halsema als voorzitter van de driehoek, samen met het OM en de politie, een beslissing moet nemen. Maar laten we alsjeblieft hopen dat John snel weer in de studio kan komen en dat ze nu onderzoeken hoe het wél kan. Want het veiligheidsprobleem kan dan wel opgelost zijn, maar er komt een nieuw probleem voor in de plaats. En totdat dát probleem is opgelost, blijft John op andere wijze in de uitzending komen. Of het nu via een live-verbinding, interview of een statement van Peter R. de Vries is.

Jermaine Ellenkamp
Misdaadverslaggever RTL Boulevard

De week van Jermaine Ellenkamp

2018 - week 50