Wieneke van Vucht
Eindredacteur BNNVARA
2018 - week 07

Wat doe je nu de hele dag?

Tot twee jaar geleden was ik samensteller bij Pauw (&Witteman). Het was in een halve zin uit te leggen wat ik deed: eindverantwoordelijk voor een paar uitzendingen in de week. Meestal was de enige vervolgvraag: “Hoe is Jeroen nou in het echt?” Of “Zit jij bij die 200?”.

Nu is meer tekst en uitleg nodig. Ik ben – een hele mond vol – soms eindredacteur maar vooral ook commissioning editor bij de afdeling informatieve programma’s van BNNVARA en ik werk bij de afdeling R&D. “Ehhh, okay. Maar wat dóe je dan nu de hele dag?” Dat zal ik proberen uit te leggen in deze ‘Week van’. In de basis zit het zo:

Als R&D’er krijg ik heel veel progamma-ideeën onder ogen die ik beoordeel: past het bij onze omroep? Past het bij de NPO? Waarom nu? Waarom met deze mensen? Het zijn allemaal vragen die belangrijk zijn bij de beoordeling van formats. Ik bedenk zelf ook ideeën samen met het R&D-team maar ik doe ook hele andere dingen, zoals het organiseren en uitwerken van screentests en het opzetten van een opleidingstraject binnen BNNVARA. De andere helft van mijn dagen bestaat uit de rol van commissioning editor; ik begeleid programma’s en projecten die producenten samen met ons maken, de ene keer intensiever dan de andere keer. Een aantal voorbeelden: Emma wil leven (samen met Posh Producties) Break Free (samen met Skyhigh TV) en Che (samen met ICU Documentaires). Dat doe ik samen het hoofd informatieve programma’s bij BNNVARA Sander van den Eeden en onze documentaireman Sjoerd van den Broek. Ik klets en kijk dus veel en ben veel in beweging (want creatief word je niet van achter een bureau zitten. Ik niet in elk geval). Komende week krijg je een klein kijkje achter de schermen bij mijn werkzaamheden.

Ps: Jeroen is in het echt een topcollega met een snel, superslim brein en een ongeëvenaard analytisch vermogen en een voorliefde voor snoep snaaien op de redactie. En nee, daar bedoel ik niet mezelf mee.

Wieneke van Vucht
Commissioning Editor | Programma ontwikkelaar  | Eindredacteur | Informatieve Programma’s BNNVARA

De week van Wieneke van Vucht

Eindredacteur BNNVARA
2018 - week 07