Wieneke van Vucht
Eindredacteur BNNVARA
2018 - week 07

Brainstorm over emancipatie

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de eerste vrouw zitting nam in de Tweede Kamer. Suze Groeneweg kon als eerbare vrouw echter niet door de gewone wandelgangen de Kamer in en dus kwam er een speciale route via het Groeneweggetje. Er is nog een locatie in Den Haag die zo wordt genoemd: de plek waar vrouwen van lichte zeden hun beroep uitoefenen. Honderd jaar later hebben we 53 vrouwen in de Tweede Kamer en zijn er ontelbaar veel verhalen te vertellen over de positie van vrouwen in Nederland in de afgelopen honderd jaar.

BNNVARA mag daar een serie over maken met Fidan Ekiz als boegbeeld. Ik heb er in de nazomer van vorig jaar met Fidan over gesproken en haar het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis van Els Kloek laten zien, een dikke encyclopedie vol vrouwelijke portretten. Van stoere roversvrouwen tot kunstenaars en van politici tot Mata Hari’s. Wij besloten toen: wij zijn geen feminist. Maar stiekem denk ik dat vooral het woord voor ons een zure bijklank had.

Als iemand een voorbeeld is voor veel vrouwen, is het Fidan Ekiz wel. Bewust of onbewust is ze een rolmodel voor jonge meisjes. Ja, je mag ambitie hebben en ja, je kunt heel wat bereiken: mooie documentaires maken, schrijven en je mening geven bij DWDD.  Zelf geef ik sinds een aantal jaren af en toe een gastcollege aan de UvA en daar werd ooitbenadrukt dat het tof is dat ik daar als vrouw stond om dat vooral de jonge studentes zo kunnen zien dat je als vrouw ook meer kunt worden dan redacteur. Ik vond dat maar een rare opmerking. Alsof dat wat uitmaakt! Je kunt alles worden wat je wilt als je er een beetje je best voor doet…Of denk ik er te makkelijk over?

Terug naar de serie. BNNVARA werkt met een – toeval of niet? – vrijwel geheel vrouwelijke crew topwijven (een paar namen: Annegriet Wietsma, Zelda Nieuwenhuis, Elena Lindemans, Louky Stassen, Bianca Palm en Floor Rodenburg en nog veel meer!). Er komt een mooie zesdelige serie waarin deze eeuw aan vrouwen de revue passeert. Maar nu moeten we nog een naam voor de serie verzinnen en daarvoor kwamen we vandaag bijeen. Speciaal in de brainstormruimte (jawel, die bestaat) in ons pand. De neiging om na elke titel: nee, moah of NEEE te roepen is groot. Maar, het idee bij brainstormen is: veel roepen, maar vooral geen enkel idee de grond in boren. Dus na een halfuur staat het whiteboard vol namen; van hele slechte woordgrappen tot oubollige titels en alles er tussenin. En voor wie denkt dat ik hier nu de titel van het programma bekend ga maken? Nee, helaas. We zijn er nog niet uit. Waar vijf mensen brainstormen zijn er minstens drie verschillende pleidooien voor een andere ‘beste titel’. Consensus is er nog niet.

Dus: briljante suggesties blijven welkom en kunnen ingestuurd worden via een DM op Twitter aan @WienekevanVucht. De winnaar? Die krijgt een VIP-treatment bij de première van de serie, najaar 2018.

Wieneke van Vucht
Commissioning Editor | Programma ontwikkelaar  | Eindredacteur | Informatieve Programma’s BNNVARA

De week van Wieneke van Vucht

Eindredacteur BNNVARA
2018 - week 07