Suzanne Kunzeler
2017 - week 39

Vuist gemaakt

Pesten moet stoppen. Daarom maakte NPO Zapp vorige week een vuist tegen pesten. De publieke kinderzender sloot een week lang aan bij de landelijke Week Tegen Pesten: een goed en effectief initiatief dat vele Nederlanders uit alle leeftijdscategorieën bereikt. Met Zapp hebben we impact op basisschoolkinderen en hun directe omgeving. Daar waar het pesten begint, maar helaas niet stopt. Door op televisie, Zapp.nl en op social media met Zappers, kinderen, juffen en experts in gesprek te gaan, hopen we de keten te doorbreken. Dat doen we, samen met de betrokken omroepen, al sinds 2014.

Met veel plezier en trots heb ik de Zapp Tegen Pesten-week gevolgd. Door middel van een cross-mediale campagne op tv en online, met als rode draad #maakeenvuist, was Zapp Tegen Pesten zichtbaar. Kinderen maakten letterlijk een vuist en deelden hun foto’s massaal op sociale media. Op televisie was de aftrap in het KRO-NCRV programma Zapplive, waar presentatrice Anne Mar Zwart te gast was. Zij kwam daar vertellen over haar succesvolle EO-programma De Anti Pest Club. De reacties die daarna op social media verschenen waren overweldigend!

Inmiddels zijn er door de EO 36.720 anti-pestbandjes verstuurd en hebben 27.000 kinderen de Whatsapp-game ‘Wij zijn LIT’ gestart. Met deze game, vorig jaar beloond met twee gouden Spinawards, probeert de KRO-NCRV de wegkijkende omstander te motiveren om hun mond te openen tegen pesten.

Het absolute hoogtepunt van de week was de internationale prestigieuze prijs Rose d’Or voor het EO-programma Anti Pest Club in de categorie beste Europese kinderprogramma. Wij zijn ontzettend trots dat de passie en betrokkenheid van Anne Mar, de Evangelische Omroep en producent SkyhighTV op deze manier worden beloond. Dat het programma nu ook op internationaal niveau de erkenning krijgt die het verdient, is prachtig! En als extra kers op de taart werd gisteren ook nog eens bekend dat drie andere prachtige Zapp-programma’s genomineerd zijn voor de Gouden Stuiver. Hallo, ik heb kanker (EO), Bommetje XXL (AVROTROS) en Brugklas (AVROTROS) dingen mee naar de prijs voor het beste jeugdprogramma op het Gouden Televizier-Ring Gala op donderdag 12 oktober.

Suzanne Kunzeler
Netmanager NPO 3, NPO Zapp & Zappelin

De week van Suzanne Kunzeler

2017 - week 39