Suzanne Kunzeler
2017 - week 39

Reality check

In het aanbod van NPO 3 brengen we een gevarieerde mix van actualiteit, talkshows, muziek, reizen, human interest en documentaires. Op verschillende platforms willen we jong Nederland prikkelen en uitdagen om een eigen mening te vormen. Maar hoe doe je dat in een wereld van geregisseerde reality-tv, fake news en duizenden influencers die overal lopen te influencen?

In plaats van er alleen maar over te praten, word je in de programma’s van NPO 3 als kijker meegenomen, om een gevoel, gebeurtenis of ontwikkeling zelf te ervaren. Om zo uiteindelijk je eigen mening te vormen. Het is op waarheid gebaseerde televisie of online content, waarin de presentator iets ondergaat, er daadwerkelijk onderdeel van is – en daarmee ook de kijker. Zo ging in vorige televisieseizoenen Lauren Verster op zoek naar de liefde, ging Filemon Wesselink aan de anabolen en lag Sophie Hilbrand (zowel mentaal als fysiek ) in de kreukels. Dit komende tv-seizoen gaat Filemon de Amsterdamse wallen op en ervaart Danny Ghosen hoe er in Europa gedemonstreerd wordt.  Ook keek ik met afgrijzen naar het moment dat Stijn en Daan van StreetlabNiet Te Geloven (KRO-NCRV) hun lippen lieten opspuiten. Legendarische televisie en meeleef-tv to the max.

Ook zie je eind november op NPO 3 en NPO3.nl hoe Jan Versteegh (BNNVARA) zich voorbereidt op de komst van zijn eerste kindje. Hij wil de beste vader ooit worden, maar vindt het (zoals iedere man die voor de eerste keer vader wordt) ondertussen doodeng. Het is één groot feest der herkenning voor jonge vaders.

Op NPO 3 nemen we de kijker mee in de wereld van nu, soms natuurlijk met een licht gedramatiseerd tintje. In een nieuwe serie Van God Los (BNNVARA) zien kijkers hoe daders tot hun gruwelijke daden zijn gekomen. Elke aflevering is gebaseerd op waargebeurde misdrijven. We hebben allemaal de krantenkoppen wel gelezen. We hebben naar de nieuwsitems gekeken en ons afgevraagd wat zo iemand bezielt. Maar het échte verhaal er achter kennen we niet. Natuurlijk, het blijft een gedramatiseerd misdrijf, gespeeld door (steengoede) acteurs. Maar het is wel de harde realiteit, waar je als kijker heel even onderdeel van bent. Een verhaal dat ook verteld moet worden.

Suzanne Kunzeler
Netmanager NPO 3, NPO Zapp & Zappelin

De week van Suzanne Kunzeler

2017 - week 39