Suzanne Kunzeler
2017 - week 39

Piemelpaniek

Afgelopen week: in een aflevering van Maja de Bij, die we op NPO Zapp uitzenden, was een tekening van een penis te zien. Een bijzonder oplettende moeder uit de VS spotte het plaatje op de boom in de achtergrond. Mijn eerste reactie? Humor. Ik kan er wel om lachen. En veel collega’s met mij. Als moeder van twee dochters zie ik hier geen kwaad in, maar als zendermanager moet je een besluit nemen. Halen we de bewuste aflevering uit het schema voor NPO Zapp?

Als publieke kinderzender maken we content voor alle Nederlanders. Zapp is een vertrouwde omgeving waar jonge kijkers de wereld via televisie en internet op een veilige manier kunnen ontdekken. Strookt dit met een onschuldige tekening? Je weet dat niet alle Nederlanders dit waarderen. Om niemand voor het hoofd te stoten, hebben we besloten om de aflevering niet meer uit te zenden.

Ik hoef jullie niet te vertellen dat we als NPO niet over inhoud van programma’s gaan. Die verantwoordelijkheid ligt bij de omroepen. Maar hoe vaak ik afgelopen jaar als netmanager van NPO Zapp/Zappelin en NPO 3 gevraagd ben om te reageren op de ophef rondom onze programma’s, is niet meer op één hand te tellen. Of het nou om piemelpaniek gaat, de toekomst van Sesamstraat, de kleur van Piet in het Sinterklaasjournaal, het item dik of zwanger in het programma Neem je zwemspullen mee: je weet dat er altijd mensen zullen zijn die kritiek uiten, anderen staan te juichen en weer anderen hebben geen mening. Als publieke zender zijn we er voor iedereen, van iedereen. We bedienen een zo breed mogelijk publiek. Maar een keuze of besluit dat alle partijen tevreden stemt, is er niet.

Eén ding is zeker: we hebben met de Zapp en NPO 3-programma’s en online content impact. We maken iets los bij ons publiek, soms tot in het buitenland aan toe. En de bewuste aflevering van Maja de Bij? Die zou zomaar eens kunnen verschijnen tijdens de ‘volwassen’ seks-weken op NPO3.nl. Kan iedereen toch nog de piemel proberen te spotten.

Suzanne Kunzeler
Netmanager NPO 3, Zapp & Zappelin

De week van Suzanne Kunzeler

2017 - week 39