Wimar Jaeger
2017 - week 36

Vrouwen en mannen van de stilte

We hebben allemaal wel eens van een steadicam gehoord. Maar wie kent Job Scholtze? Hij is één van de vele onmisbare vakmensen achter de schermen, stuk voor stuk makers van topkwaliteit.

Voor het publieke oog zijn hun verhalen te zien, maar zijzelf zijn, anders dan de glamour rond presentatoren, BN’ers en filmsterren, vrouwen en mannen van de stilte. Heel soms pikken we er eentje uit. Dat doen we met de uitreiking van de Media Diamant. Zo ook gisteren en ja, Job gaf het zelf al aan: “In de spotlights staan en in het openbaar spreken, dat is niets voor mij. En als het dan toch moet, dan liever van een briefje.”

Wat is dat toch, dat de magie van iets altijd in het gezicht zit en niet in het brein erachter? Ook als wethouder zweer ik bij mijn eigen superteam voor het mediaprogramma. Zij zijn de linker- en de rechterhand, mijn twee benen en regelmatig ook mijn geweten en toch denken de meeste mensen dat de wethouder het doet. Soms mogen we ons wat mij betreft bewuster zijn van de echte, vaak stille kracht achter ‘een verhaal’ of optreden.

Gelukkig gaan we dat in het komende weekend een beetje omdraaien. In de verhalenfabriek van Nederland laten we zien hoe de verhalen worden gemaakt. Alle kijkers en luisteraars mogen een kijkje in de mediakeuken nemen en kunnen zien wat daadwerkelijk achter de schermen gebeurt. Met de Open Studio Dagen zijn alle tv studio’s open. Inmiddels doet iedereen mee, omdat alle grote bazen en bekende gezichten weten: zonder onze makers, onze vakmensen, staat deze verhalenfabriek stil.

Daarom wordt het trouwe kijk- en luisterpubliek, dat ook wel eens wil zien welke nieuwste mediatechniek wordt toegepast, met open armen ontvangen. Want het verhaal dat nog veel te weinig verteld wordt, is dat we in Nederland en met name in de mediastad voorop lopen. Dankzij al die makers, de vele echte vakmensen staan wij in de top 5 van de mediawereld. En soms moet je dat gewoon eens laten zien en ook vertellen. Al was het alleen maar omdat we dat graag zo houden.

Wimar Jaeger
Mediawethouder gemeente Hilversum