Wimar Jaeger
2017 - week 36

Media leveren nieuwe media op

De kop is eraf. We zijn een museum vol met de beste mobiele telefoonfilmpjes, er is een led wall op het Media Park, er was een stevig interview waarbij ik aan de tand werd gevoeld door Marianne Zwagerman en met het Dudokconcert weer een muzikale ervaring rijker.

Eigenlijk kwamen die mobiele telefoontjes en de ledverlichting samen bij het Dudokconcert. Onvoorstelbaar hoeveel mensen met hun telefoon foto’s en filmpjes stonden te maken. Media die weer nieuwe media opleveren, een soort oneindige cirkel. Mooi. Het enige dat ik me afvraag, is of je bij het maken van filmpjes de sfeer en de volheid van het evenement nog wel meemaakt. Want die mocht er zijn. Adembenemend plaatje, dat raadhuis gehuld in het beeld van deze tijd. Niet voor niks zijn de overwegende reacties na afloop dat het concert te kort was. Maar 50 minuten NPO 1 op prime time, dat is toch behoorlijk lang?

Na afloop sprak ik heel veel mensen, die vonden dat Dudok in Concert als opening van het nieuwe televisieseizoen (ik zeg het nieuwe mediaseizoen) een traditie moet worden. Dat vind ik ook. Waarbij hopelijk 700.000 ‘live’ kijkers en naar verwachting nog enkele duizenden ‘terugkijkers’ voldoende is om deze ode aan de makers uit de verhalenfabriek van Nederland ook volgend jaar te continueren.

Vanmiddag gaan we zo’n maker, Job Scholtze, in het zonnetje zetten met de uitreiking van de Media Diamant. Belangrijk om even stil te staan bij de mensen die meestal achter de schermen zitten maar met hart en de ziel de kern vormen van de magie van de media. Dat is precies wat we deze week willen laten zien aan iedereen.

Terwijl we vannacht met tientallen mensen de ‘Dudokconcert set’ al aan het afbreken waren, realiseerde ik me dat maar nog maar weer eens. Meer dat zeventig vrijwillige ambtenaren die ervoor hebben gezorgd dat de kop van de mediaweek er prachtig afging. Nu hopen dat de NPO de mijne erop laat zitten en volgend jaar Dudok in Concert weer de prachtige start van het nieuwe mediaseizoen laat zijn…

Wimar Jaeger
Mediawethouder gemeente Hilversum