Willemien van Aalst
Directeur/hoofdredacteur HUMAN
2021 - week 12

Voorbeeldvrouwen

Tussen alle zware kost viel mijn oog op een grappig berichtje in de avondkrant: Dolly Parton (75) heeft een standbeeld in Nashville geweigerd (“Niet de juiste tijd”) maar krijgt wel haar eigen stripboek. Haar getekende levensverhaal verschijnt deze maand in de reeks Female Force die is gewijd aan ‘sterke onafhankelijke vrouwen’.

Bij HUMAN hebben we het vaak over ‘het kantelen van je blik’. Mijn blik over Dolly Parton kantelde na het zien van de Netflix-documentaire Dolly Parton – Here I Am. Ik was, zo moet ik eerlijk bekennen, nog blijven steken in de negatieve beeldvorming over Parton die in de jaren tachtig van de vorige eeuw in mijn bubbel de overhand had. Hoe kortzichtig kan een mens zijn. Dolly Parton is een volstrekt eigen, autonome en sterke vrouw met humor.
Ik hou van sterke authentieke vrouwen. Zij inspireren mij. Hoe ouder ik word, hoe meer ik me realiseer hoe belangrijk de voorbeeldvrouwen in mijn leven zijn. Schrijvers, filmmakers, denkers, politici, bestuurders, docenten en meer. En natuurlijk mijn moeder. Vrouwen die ook voor mij de weg hebben vrijgemaakt om te klimmen op de maatschappelijke ladder.
En hoe verder ik kwam, hoe meer ik inzag dat mannen en vrouwen – vaak onbewust – anders benaderd worden. Iets waar ik vroeger nooit mee bezig was. Nu houdt het me scherp, mede dankzij de inspirerende vrouwen op mijn levenspad.

Willemien van Aalst
Directeur/hoofdredacteur HUMAN

De week van Willemien van Aalst

Directeur/hoofdredacteur HUMAN
2021 - week 12