Willemien van Aalst
Directeur/hoofdredacteur HUMAN
2021 - week 12

Bevoorrecht

Ook al kleurt de lucht vandaag grijs en is de noordenwind guur, het is een heerlijk idee dat de lente is begonnen. De dag duurt weer net zo lang als de nacht. En het licht zal het allengs overnemen van het donker. Nog even en dan barsten de magnolia’s open en tonen de bomen hun frisgroene blad.

Time flies. We zijn (ruim) een jaar rond sinds Covid-19 ons leven binnendrong. Een jaar waarin velen grote veerkracht, creativiteit en een enorme passie voor het vak hebben getoond. Zo ook bij HUMAN. Het was het jaar waarin wij met onze programma’s als Klassen, Medialogica en De Wasstraat een uitroepteken hebben gezet achter onze toegevoegde waarde als publieke omroep en een ledencampagne hebben gevoerd met als resultaat: 90.000 leden.
Nog even en dan zijn we aspirant af. Dat is een verdienste van velen: van alle HUMAN-medewerkers, onze collega’s van de VPRO waar wij intensief mee samenwerken, de NPO en de aan HUMAN gelieerde makers.

Een van die makers is Mijke de Jong. Er stond een mooi interview met haar in het Volkskrant Magazine dit weekend. Ze spreekt onder meer over de film All Along The Way die ze aan het draaien is en door HUMAN zal worden uitgezonden. Het is het verhaal van de tweeling Nahid en Maliheh (Zarah en Fatimah in de film) die vanuit Iran naar Europa vluchtten en na een gruwelijke reis vast kwamen te zitten in Moria op Lesbos.
Mijke heeft Nahid en Maliheh ontmoet toen ze zich vele maanden, en ongetwijfeld nog, als vrijwilliger inzette voor de vluchtelingen in mensonterende omstandigheden in Griekenland. Ik heb grote bewondering voor Mijke, als filmmaker en als mens. Haar verhalen over het leven in het kamp relativeren alles.
Ik ga dan ook zeker niet zeuren over de avondklok waar ik tabak van heb of het terras dat ik mis. Ik voel me een bevoorrecht mens door het werk dat ik doe, het leven dat ik leid en het land waarin ik leef. Laat de lente nu maar komen. Ik ga er intens van genieten.

Willemien van Aalst
Directeur/hoofdredacteur HUMAN

De week van Willemien van Aalst

Directeur/hoofdredacteur HUMAN
2021 - week 12