Bastiaan Driessen
2017 - week 35

Vooral kijken

Bij het bouwen van een VOD platform zoals NPO Start worden veel keuzes gemaakt, zowel inhoudelijk, technisch als op het gebied van gebruik.

Er moet een goede balans worden gevonden tussen functionaliteit en eenvoud. Deze staan niet altijd lijnrecht tegenover elkaar, maar regelmatig moet je kiezen om dingen niet te doen om het platform eenvoudig en overzichtelijk voor de gebruikers te houden. We bespreken, vaak in overleg met leveranciers die specialisme hebben op het gebied van UX, regelmatig features ‘die je eigenlijk zou willen hebben’. Wil je gebruikers de optie bieden om de gids horizontaal of verticaal te laten tonen, of live radio streams te sharen, gaan we op de website artikelen plaatsen, welke functionaliteiten laat je weg op Smart TV’s, waar je maar zes knoppen hebt om te navigeren?

NPO Start is primair gericht op kijken. Daar komen de meeste gebruikers voor. Terugkijken, live kijken, vooruit kijken. Dat moet dan ook de primaire propositie zijn en blijven van het platform, op alle devices, die daar in de UI op hun eigen manier mee omgaan.

Wel is gekozen om een persoonlijke omgeving te maken, zodat gebruikers eigen voorkeuren, verder kijken, favorieten, kijklijsten et cetera kunnen beheren die terugkomen op alle devices. Maar dit is niet verplicht; ook anoniem is het platform te gebruiken. Ook voor de toekomst maken we er geen kerstboom van: we gaan niet stemmen, niet gamen, geen polls bouwen et cetera op NPO Start. Daar buigen omroepen en makers zich over, met prachtige (vaak programmagerelateerde) online initiatieven, en we verwijzen er vanaf het platform dan naar door.

De uitdaging van de NPO, een organisatie waarbij de taken en omgeving vaak zo divers en soms complex zijn, is om deze eenvoud te bewaren de komende jaren.

Bastiaan Driessen
Manager On Demand NPO