Bastiaan Driessen
2017 - week 35

Grondige wederopbouw

Bij de bouw van NPO Start is besloten om de dienst grondig te vernieuwen. Niet alles daarvan is aan de voorkant zichtbaar (gelukkig).

Maar ook de achterkant is gronding vernieuwd. Er is ingezet op 1 multi screen online video platform dat werkt over alle apparaten. Gebruikers kunnen daar anoniem, ingelogd (gratis) of betaald (NPO Start Plus) van de dienst gebruik maken. Omdat de NPO voor een aantal onderdelen partijen heeft gezocht met de juiste expertise (en aanbestedingsplichtig is) moet in een heel vroeg stadium alles tot in de puntjes zijn gespecificeerd.

Met deze digitale technologie zoals online video en wetende dat een dergelijk proces langere tijd in beslag neemt, maakte dit project enorm complex. Dit soort processen, zeker bij publieke instellingen, gaan daarom ook niet altijd goed. Zie hier bijvoorbeeld , waarbij de BBC in een vergelijkbaar proces 100 miljoen pond heeft verbrand….

Toch hebben we het klaargespeeld om de bestaande service, waar tussen de drie en vier miljoen bezoekers per maand komen (afgelopen zondag was weer een record met 410.000 bezoekers) grondig te vervangen: de website, de apps, Smart TV, de player, een nieuw streaming platform, de betaalservice, user management en ga zo maar door.

Dat gezegd hebbende, zien we nog genoeg ruimte voor verbetering. We zijn er nog niet. Maar door de dienst zo grondig opnieuw op te bouwen en de specifieke expertise van onderdelen bij professionele partijen te leggen, gaan we van de 1.0 versie die het nu is, de komende maanden en jaren NPO Start nog verder ontwikkelen en verbeteren: nieuwe platforms, nieuwe techniek, meer stabiliteit, betere aanbevelingen, efficiënter zoeken en ga zo maar door. Kortom: er komt nog veel meer moois aan.

Bastiaan Driessen
Manager On Demand NPO