Bastiaan Driessen
2017 - week 35

De kracht van curatie

Een van de pijlers van NPO Start is actieve curatie. Een team zorgt ervoor dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat content wordt uitgelicht die op dat moment relevant is en meebeweegt met de dynamiek van dag.

In de ochtend is er vaak behoefte om terug te kijken naar wat de avond ervoor gemist is: een aflevering van een serie, een spraakmakend fragment uit een talkshow. In de middag wordt eerder gedacht aan korte fragmenten en bijvoorbeeld jeugd content. ’s Avonds is er ruimte voor verdieping, zoals drama, documentaire en achtergrond.

Dit is maar een greep uit de dynamiek die we zien. Maar met dit in het achterhoofd en door dagelijks te leren, wordt het VOD-platform actief geprogrammeerd. Er worden collecties samengesteld rondom thema’s die het publiek bezighoudt. Dat kan de Boekenweek zijn, het IDFA, de Olympische Spelen of content van een persoon die die dag overleden is. Het curatieteam kan real time zien hoe de collecties en programma’s presteren op het platform en daarop inspelen. Dramaseries doen het altijd goed.

Naast wat het curatieteam uitlicht, kunnen gebruikers programma’s of collecties volgen en notificaties krijgen als er nieuwe afleveringen zijn van die serie of dat thema. Ook worden er persoonlijke aanbevelingen gepresenteerd op basis van eerder kijkgedrag. Hierdoor ontstaat een mix van content die het curatieteam uitlicht op basis van de dynamiek van de dag en de persoonlijke voorkeuren van de individuele gebruiker.

Bastiaan Driessen
Manager On Demand NPO