Bastiaan Driessen
2017 - week 35

Tijdloos versus tijdgebonden

Video on demand leent zich ideaal voor tijdloze content, zoals drama en documentaire. Tijdgebonden is voor de lineaire tv, wordt vaak gezegd. Maar er is nuance.

Als je dit adagium zou aanhouden, staat bij de NPO Penoza aan de ene kant en aan de andere kant EenVandaag. Maar op ons VOD platform scoort tijdgebonden content, zoals het Achtuurjournaal of Jinek, ook heel goed. Daarnaast neemt de populariteit van een documentaire over een actueel thema vaak snel af. De indeling op genre gaat dus niet altijd op.

Lineaire tv (of vooral live tv) leent zich goed voor content die je samen wil beleven of direct (live) wil zien. Het heeft een sociaal element: je wilt op de hoogte zijn, je wilt kunnen meepraten, niks missen. Dat kan ook gelden voor een ontknoping van een aflevering van een dramaserie. Kijk maar naar de populariteit rondom de laatste aflevering van Game of Thrones.

Elk programma kent een curve waarin het relevant blijft, het kijken waard. Die curve zakt na het laatste fluitsignaal van een voetbalwedstrijd vrijwel gelijk naar nul. Niemand kijkt een hele wedstrijd terug. Bij het Journaal daalt die curve na een paar uur, bij Jinek na 24 uur. Bij drama vaak na maanden of jaren. Vooral bij content waar de curve lang is, staat lineaire tv onder druk en neemt VOD kijkgedrag toe.

Voor live tv wil je daarom vooral inzetten op dat sociale onmisbare, het hier en nu. Voor VOD op die hele lange curve van relevantie, zoals bij films. Zie hierhet (VOD) aanbod.

Bastiaan Driessen
Manager On Demand NPO

De week van Bastiaan Driessen

2017 - week 35