David Huijzer
Uitgever/hoofdredacteur inct & docent Communicatie & Media Inholland
2021 - week 11

Verstand(ig)

Waar moet ik het over hebben? Over een cabaretier die op tv de ongezouten waarheid uitspreekt over een politicus die zelf geen blad voor de mond neemt en die daarna door de makers van de tv-show uitgespuugd wordt? Nee, daar hebben anderen al mooie stukken over geschreven. Ik wil het hebben over een foto die ik dit weekend zag van één van de demonstraties. Daarop stonden wat mensen met een bord waarop te lezen was:  ‘Zet uw TV uit en uw verstand aan’.

Best grappige woordspeling, maar de boodschap erachter is minder grappig. Blijkbaar denken deze mensen, wier verstand volgens hun eigen mening aan staat (tenminste, dat neem ik maar even aan), dat de TV niet het venster op de wereld is dat je inzicht geeft in wat er gebeurt. Het roept de vraag op waar zij wel hun informatie denken te halen en hoe zij in staat zijn alle verschillende meningen en inzichten tegen elkaar af te wegen.
Toch niet alleen in hun eigen hoofd? Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als ik te veel in mijn eigen hoofd rondtol, word ik daar over het algemeen niet al te vrolijk van. Het beeld van de kwaadwillige media heeft het afgelopen jaar door allerlei ontwikkelingen een boost gekregen. Merkwaardig genoeg worden de social media daarbij wel gezien als betrouwbaar, omdat daar geen ‘censuur’ is en iedereen zijn of haar ongezouten waarheid kan uiten.
En zo zijn we toch weer terug bij de cabaretier die het waagde een politicus te confronteren met zijn eigen ‘waarheden’, iemand die zijn verstand aan had gezet en het was nog op TV ook. Ik durf er een goede fles wijn op te zetten dat de mensen van het bord het niet gezien hebben; die waren in de schuur hard aan het werk met verf en een oud laken. Gelukkig dat één van die vermaledijde corrupte media er een foto van hebben geplaatst. Want als een spandoek door niemand gezien wordt, bestaat het dan wel? Tot morgen.

David Huijzer
Uitgever/hoofdredacteur inct & docent Communicatie & Media Inholland

De week van David Huijzer

Uitgever/hoofdredacteur inct & docent Communicatie & Media Inholland
2021 - week 11